Just nu är det kräfttider och många bjuder till kräftskiva. Oftast blir det färdigkokta kräftor från butik som ofta smakar ganska lite. Då är det tur att det är lätt att koka in dem på nytt, så att kräfterna får lite fräschare och godare smak.
Att äta kräftor som kokas in i öl, dill och salt är något som är typiskt svenskt men otroligt gott. Oftast är det insjökräftor som äts men på västkusten föredrar man istället att använda sig av havskräftor, det går göra vilket som, resultat blir ändå supergoda kräftor. Denna lagen funkar även utmärkt till inkokning av färska levande kräftor. Avliva isåfall dem först genom att doppa ner dem någon minut i kokande vatten eller genom att sticka en liten kniv genom huvudet på dem.


Inkokningslag till 1 kg kräftor

Ca 1 kilo Kräftor
2l Vatten
4 Dillkronor
2dl Porter eller annat mörkt öl
0,75dl Havssalt
4msk Socker
1msk Dillfrön

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp den, låt den sedan sjuda på svag värme i ca 15-20 minuter.

2. Låt sedan lagen svalna och häll den sedan över kräftorna och ställ dem i kylen. Låt sedan kräftorna stå och dra i lagen över natten eller minst i 12 timmar.

3. Lägg upp kräftorna på fat och garnera gärna med dillkronor och citron. Om du använder dig av färska levande kräftor, så låter du de avlivade kräftorna koka med i lagen i ca 6-7 minuter beroende på hur stora kräftorna är. Fiska sedan upp dem och låt dem svalna snabbt.

4. Häll sedan den svala lagen över dem och låt dem stå och dra i kylen över natten, precis på samma sätt som ovan. Kräftorna blir ännu smakrikare om de får dra ytterligare tid i lagen, det beror helt på hur mycket smak du vill ha på dem.