Så här efter semestertider, kan det vara skönt att köra en lite detox för kroppen och vad är då inte bättre än en färskpressad rödbetsjuice smaksatt med citrusfrukter och ingefära.

Rödbetor och framförallt saften från råa rödbetor har visat sig vara väldigt utrensande och hjälper levern att rensa ut och avlägsna gifter och tungmetaller från kroppen. Detta sker genom ett ämne som kallas betain som det finns rikligt av i rödbetor. Betain är ett ämne som påstås vara ett B-vitamin som uppmuntrar levercellerna till att släppa ifrån sig gifter och slaggprodukter, det försvarar även vår lever och gallgångar på ett sätt som gynnar vår avgiftning och leverhälsa. Forskning har också visat att betain minskar riskerna för hjärt- kärlsjukdom eftersom det dämpar och sänker inflammationer i kroppen. Rödbetor innehåller även andra nyttigheter, såsom antioxidanter, vitaminer, och mineraler, det höga fiberinnehållet gör även att rödbetan har en positiv effekt på vårt blodsocker. Detta tillsammans med antiinflammatorisk ingefära och C-vitaminrik citrusfrukt, gör denna juice till rena hälsoboosten för våra kroppar.

Denna juicen skrämmer nog många men faktum är att den är riktigt god och perfekt balanserad, så även om du är skeptisk, så tycker jag att du ska smaka. Det är också en fördel om du äger en juicecentrifug, men det går självklart att mixa med en vanlig mixer och sedan sila juicen genom en finmaskig sil om man hellre vill det. 


Rödbetsjuice till ca två glas

140g Rödbetor (ca 2 st)
110g Morot (ca 1 st)
2 Apelsiner
1 Äpple (gärna en sötare sort)
1 Citron
10g Ingefära

Gör så här

1. Tvätta rotsakerna ordentligt och avlägsna rot och blast på rödbetorna. Skala apelsin och citron så att inget av det vita finns kvar, det kan göra din juice besk.

2. Kör sedan allt genom en juicecentrifug och häll upp i iskylda glas. Har du ingen juicecentrifug så kan du mixa alltsammans i en matberedare eller mixer och sedan sila massan genom en finmaskig sil.