Att hitta en god och gräddig vaniljglass gjord på riktiga råvaror i butiken är idag en ganska tuff utmaning och även om du gör det, så är den inte i närheten så god som en hemgjord variant.
Att göra hemgjord glass låter för många som en väldigt krånglig uppgift, men tvärt om så är det egentligen ganska lätt och du behöver inte ens en glassmaskin för att göra det. Det ända som behövs är en gnutta framförhållning då glassen måste ha en chans att hinna frysa innan den kan avnjutas. Även om det idag finns gräddglass som har relativt naturliga innehållsförteckningar så slipper du sällan ifrån vaniljarom som är en billig genväg för att få fram vaniljsmak i glassen, även om glassen innehåller små mängder riktig vanilj som främst kommer från vaniljstångens frökapsel, för syns skull (Det är dem som bildar de små svarta prickarna i glassen, som får dig att tro att glassen innehåller riktig vanilj). Vaniljaromet eller vanillin som det egentligen heter, utvinns från rötad furu och är väldigt mycket billigare än äkta vanilj och smakar heller inte lika bra som riktig vanilj gör. Läs gärna mer om det här genom att följa länken ”Gör eget vaniljsocker”

Jag har delat ett antal recept på glass här sedan tidigare, både lyxiga gräddglassar som lämpar sig när du vill unna dig något extra festligt men även nyttiga glassar som du egentligen skulle kunna äta varje dag om du så ville, då de är rena hälsoboosten för din kropp. Recepten till alla dessa glassar hittar du i slutet av detta inlägg, eller enkelt genom att klicka på kategorin glass lite längre ned till höger.

Vaniljglass ca 900ml

3dl Mjölk
3dl Vispgrädde
5 Äggulor
70g Muscovadosocker
1 Vaniljstång
1 Nypa salt

Gör så här

1. Dela och skrapa ur vaniljstången med hjälp av en kniv och lägg alltsammans i en kastrull och tillsätt mjölken och grädden.

2. Värm upp blandningen på medelhög värme tills det når strax under kokpunkten, du vill inte att det ska koka då mjölk kan få en lite tråkig kokt smak när den kokar.

3. Vispa under tiden ihop sockret och äggulorna. Häll den varma mjölken ner i äggvispet under tiden som du vispar lätt, så att inte äggulorna koagulerar och bildar klumpar i glassmeten.

4. Värm sedan åter på glasseten så att den tjocknar något eller når en temperatur på ca 80-82º, men se upp så att den inte går över 85º då kan smeten spricka pga äggulorna.

5. Smaka av glassmeten med en nypa salt. Låt sedan glassmeten svalna och låt den sedan stå ytterligare några timmar i kyl så att den hinner dra ut så mycket av vaniljsmaken som möjligt innan du silar den.

6. Kör sedan den kalla glassmeten i en glassmaskin eller frys in glassmeten platt i så kallade zip-lockpåsar eller något liknande så att vaniljglassen fryser till tunna block.

7. Bryt sedan blocken i mindre bitar och mixa dem i en matberedare eller mixer till en jämn och luftig glass.

8. Efter du kört vaniljglassen i glassmaskinen eller matberedaren så lägger du upp den i ett lagom förvaringskärl med lock och låter den sedan sätta sig lite i frysen i ett par timmar innan vaniljglassen är redo att avnjutas.

9. Servera den gärna med sensommarens färska vilda bär såsom lite blåbär eller björnbär, eller varför inte till den goda äppelpajen som du gjort på äpplen från din egen trädgård.

Testa gärna även att byta ut vaniljen mot 5 gram torkad lavendel, så får du istället en väldigt god lavendelglass som jag varmt kan rekommendera.