Couscous är gott till annat än bara trevliga sommarsallader. Faktum är att i södra Europa används dessa gryn även flitigt till goda desserter och bakverk, som med denna ljuvliga couscouspudding.
Jag har personligen använt mig av couscous väldigt mycket, men då nästan alltid i sallader eller någon typ av wok. Men jag blev väldigt positivt överraskad första gången jag smakade denna utsökta couscouspudding och med lite rostade nötter och färska sommarbär till så blev det väldigt gott och kan varmt rekommenderas som en god dessert på middagsbjudningen eller som ett gott fikatilltugg.


Couscouspudding 4 portioner

Karamell
85g Strösocker
25g Vatten

Puddingen
4dl Mjölk
1dl Vispgrädde
1 Vaniljstång eller 2 krm vaniljpulver
40g Kokossocker
1 Nypa salt
70g Couscous
1 Ägg

Gör så här

1. Värm upp en kastrull på hög värme och rör sedan ner strösockret så att det karamelliseras. När sockret är gyllenbrunt tar du bort kastrullen från värmen och blockerar karamelliseringen genom att hälla i vattnet. Men se upp så att du inte bränner sockret. Fördela omedelbart karamellen i 4 cocotteformar och ställ åt sidan.

2. Häll mjölken och grädden i en kastrull. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna och tillsätt dem tillsammans med de urskrapade stängerna till mjölk och gräddblandningen. Tillsätt sockret och saltet och koka upp på låg värme under omrörning. Dra av från plattan när det börjar koka och lägg på locket. Låt mjölkblandningen stå och dra en stund för att få ut extra mycket smak från vaniljen.

3. Värm ugnen till 125°.

4. Koka upp mjölkblandningen igen och sänk värmen,  strö över couscousen och sjud i 5–6 minuter samtidigt som du rör med en träslev.

5. Ta upp vaniljstängerna. Knäck äggen i en skål och häll dem sedan i kastrullen samtidigt som du vispar ordentligt. (Om du knäcker äggen direkt i kastrullen riskerar du att få äggröra i couscouspuddingen.)

6. Fördela blandningen i cocotteformarna med karamellen och placera dem i en långpanna fylld med 1–2 centimeter vatten för att tillföra fukt i ugnenoch ge en jämnare bakning. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.

7. Ta ut formarna ur ugnen och låt puddingen svalna. Ställ sedan in dem i kylen gärna i ett par timmar så att karamellen hinner smälta.

8. Dra en kniv runt kanten och stjälp ut på tallrikar vid servering. Servera gärna med färska bär och rostade nötter.