Att det ska vara smör på mackan, det tycker jag nästan är en självklarhet, men att smöra en macka med kylskåpskallt smör, brukar inte vara det lättaste. Därför brukar Bregott vara ett bra alternativ för de flesta, då det är bredbart direkt från kylen.
Men det många nog inte vet är att det är väldigt enkelt att göra sitt egna smörgåssmör och så blir det dessutom mycket billigare och du kan själv bestämma vilken smaksättning du vill ha på det. Vill man ha ett identiskt smör som Bregott, använder man sig helt enkelt av en neutral olja typ matolja eller rapsolja i sitt smör, men vill man ha andra smaker så kan man exempelvis som jag tillsätta en kallpressad olivolja eller rapsolja till sitt smör, eller krydda upp det med örter eller andra kryddor, här är det endast fantasin som sätter gränser.


Till 400g Bregott

200g Ekologiskt smör
100g Rapsolja eller annan valfri olja
80g Kallt vatten
1tsk Havssalt
Ev andra örter eller kryddor

Gör så här

1. Mät upp smöret och låt det stå ute en stund innan, så att det mjuknar lite. Vispa sedan först smöret, så att det blir vitt och luftigt med en elvisp. Tillsätt sedan oljan under fortsatt vispning. När olja är invispad så tillsätter du vattnet och vispa ihop det till ett slätt och fint smör.

2. Smaka sedan till med havsalt och eventuella kryddor. Själv brukar jag byta ut hälften av rapsoljan mot en kallpressad oliv eller annan kallpressad olja, för ett godare och smakrikare smör. Ett väldigt trevligt alternativ är att använda sig av någon god nötolja som ger smöret en extra god nötighet.