Idag startade jag dagen med dessa goda oliv -och rosmarinsbröd, dagen kan inte starta så mycket bättre än så.

Även surdegsbröd kan vara färdiga till frukost, det gäller bara att planera lite. Bröd jäser nämligen alltid bäst långsamt och svalt, även bröd bakade på jäst blir bäst av att långjäsa i lägre temperaturer. De flesta brödrecept som går att finna i kokböcker eller på nätet är ofta bröd som ska vara klara inom 2 timmar. Då krävs det onödigt stora mängder jäst och att brödet varmjäser, gärna i ånga som med de flesta industritillverkade bröd, där tillsätts även andra ämnen för att skynda på jäsningen. Visste du tillexempel att en jättefranska bara har en jästid på knappa 14 minuter, man vill knappast veta vad de har stoppat in för hockos pockos i den för att få brödet att jäsa upp så snabbt.

Då är det bättre att baka sitt egna bröd och jag lovar att det även blir så mycket godare än den där färdigköpta jättefranskan från ICA. Dessa oliv -och rosmarinsbröd smakar dessutom extra utsökt och förflyttar tankarna lite till medelhavet.

Oliv -och rosmarinsbröd 2 st limor eller ca 20 kuvertbröd

250g Bubblande rågsur
900g Vatten
1300g Ekologiskt Dinkelsikt
1/2dl Olivolja
100g Hackade ekologiska oliver
25g Salt
1 stor kvist rosmarin

Gör så här

Dag 1 förmiddag
1. Blanda ut ca 50 gram av rågsurdegsgrunden med 150g vatten och 150g ekologiskt rågmjöl, gärna stenmalt och en lite grövre sort i en bunke, resten kan du slänga om den inte är nymatad. Konsistensen ska vara som en våffelsmet.

2. Plasta bunken och gör ett litet hål i plasten, så att luften kan komma in och ut. Ställ på ett varmt ställe, gärna i en avstängd ugn eller liknande över natten, eller i ca 8-10 timmar, tills du ser att degen börjat bubbla sig och ha en konsistens som en chokladmousse.

Dag 1 kväll
3. Blanda den bubblande surdegen med vattnet och oljan i en degblandare eller rymlig bunke. Rör sedan ut den till en homogen massa. Tillsätt mjölet och arbeta degen i lugnt tempo i ca 7-8 minuter eller till degen känns elastisk och fin, tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen blir för kladdig, men kom ihåg att degen sväller en stund efter du tillsatt mjölet till vätskan, så den får gärna vara lite kladdig i detta stadiet. Hacka oliverna och rosmarinen fint och tillsätt dem tillsammans med saltet till degen och knåda ytterligare några minuter så att de hinner beblanda sig väl i degen.

4. Placera degen i ett inoljat rymligt kärl, med lock. Jag använder mig av en plastback av typen hammarplast som går att köpa i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst. Låt sedan degen stå ute i en timme så att jäsningen kan komma igång lite.

5. Efter ca en timme så viker du degen, detta för att arbeta in mer luft i degen och för att göra det extra luftigt. Vik först kortsidorna in mot mitten och sedan långsidorna. Upprepa denna proceduren ytterligare 2 gånger med ca 30 minuters mellanrum.

6. Stjälp sedan upp degen försiktigt på ett mjölat bakbord. Dela degen i två rektangulära bitar och dra ut den lite försiktigt, utan att för mycket luft pressas ut. Vik över degen som i ett halvslag så att en limpa bildas och gör på liknande sätt med den andra biten. Eller så gör du kuvertbröd av degen, då delar du upp degen i fyrkantiga bitar med hjälp av en degskrapa eller spackelspade, som jag använder till ca 18 – 20 bullar.

7. Ställ sedan bröden eller kuvertbröden på en plåt täckt med en handduk i kylen över natten. 

Dag 2 morgon
8. Sätt på ugnen på 250º och lägg in bakstenar om du har annars går det bra att baka av dem på en förvärrad bakplåt.

9. Ta ut bröden och låt jäsa en stund i rumstemperatur medan ugnen blir ordentligt varm.

10. Baka sedan av bröden först i 15 minuter på 250º, sänk sedan värmen till 225º och baka dem ytterligare i 20 minuter eller tills bröden fått en innertemperatur på 94º.

(10:2) Gör du kuvertbröd så sänker du ugnen till 225º efter du satt in dem och bakar dem sedan i ca 14 minuter eller tills de fått en innetemperatur på 93º.

11. Låt sedan svalna något innan de avnjutes med en klick smör, mycket mer än så behövs inte till detta goda bröd.