Många har under sommaren undrat, vad man får tag på det hängmörade nötfett som jag använder till mina hamburgare här på bloggen.
Nötfettet gör jag enkelt själv av bortskuret nötfett från hängmörad oxe eller kalv som jag får gratis hos min kötthandlare och troligen från de flesta slaktare eller kötthandlare som styckar hela eller större delar av djuret. Nötfettet gör båda hamburgaren saftigare och godare, då mycket smak sitter just i fettet. Nötfettet går även använda till andra saker såsom hemgjorda korvar eller i andra färgsätter. Det är även perfekt att steka i, själv brukar jag använda det, när jag steker mina köttbullar tillsammans med lite smör.

För att göra nöt fett, så behöver du alltså bortskuret nötfett, helst från ett hängmörat djur. Du maler det sedan grovt i en köttkvarn eller skär ned det till små bitar med en vass kniv, själv föredrar jag det sistnämnda.  Placera det sedan på en ugnsfast form eller plåt och smält fettet i ugnen på ca 125° i ca 3 timmar eller tills fettet separerat från kött och hinnor. Sila sedan det varma fettet och förvara i upp till en månad i kyl eller frys in det i små boxar och ta upp det i omgångar, när du ska göra hamburgare eller använda det till exempelvis stekning av köttbullar eller annan mat.

Det går även att använda fett som du själv skär bort om du köper helt kött, som du sedan kan spara i frysen och ta fram när du har tillräckligt mycket i frysen. Fettet går även göra på samma sätt, av tex fläsk, vilt, anka eller andra köttparyrer.