Min personliga favoritkorv är Bratwurst. Men att hitta en riktigt god Bratwurst i butiken kan vara svårt.
Att göra sin egen korv är inte så svårt som många tyckas tro och nej, du behöver faktist inte ha någon fansy utrustning heller. Även om det underlättar med en köksassistent med tillhörande korvhorn, för att underlätta själva korvstoppningen.  När jag gör korv, vill jag gärna ha full kontroll hela vägen, därför väljer jag att mala mitt egna kött, men det går precis lika bra att be sin kötthandlare att mala köttet åt än eller att köpa färdigmald köttfärs, men var noga med att du får en ganska fet färs i så fall, så att inte korven bli torr och tråkig.

Varför ska man då göra sin egna korv, när det ändå finns att köpa färdiga i butiken. Mitt svar på det blir i första hand, för att det är kul att göra korv och man kan själv bestämma hur den ska smaka och innehållet i den. Sedan slipper du alla onödiga tillsatser som nitriter, konsistensgivare, smakförstärkare, aromer och konserveringsmedel, vilket är svårt att hitta utan, om du köper en industritillverkad korv tyvärr. Sedan kan det vara en trevlig familjegrej att göra korv tillsammans, så blanda gärna i barnen, dock inte i smeten. Det är även ett bra tips för att få dem att äta korven senare, barn brukar alltid ha lättare med mat de själv vart med och lagat.

Liten korvskola
Det finns en del bra tips att tänka på när man gör sin egna korv, här kommer några goda tips, som får din korv att bli ännu godare.
Arbeta alltid med kalla råvaror, ingredienser och korvsmeten bör helst inte överstiga 4°, då det finns risk för att korvsmeten spricker och korven blir torr och trist. En låg temperatur garanterar även en lägre bakterietillväxt.
En bra färskkorv bör innehålla någon form av vätska, såsom mjölk, vatten, vin eller buljong, en bra tumregel är att korven innehåller ca  10% vätska.
Använd endast bra råvaror, korv är inte som många påstår, ett sätt att dölja en dålig råvara, även om industrin har gjort sig kända för det.
Använd enbart jodfritt salt i korven, då salthalten är viktig för att förhindra bakterietillväxt.
Använd gärna kollagenrikt kött som bog, lägg, då det hjälper att binda samman korvsmeten på ett bättre sätt.
Korv ska innehålla fett, så snåla inte med fettet. En bra tumregel är att korvens totala fetthalten bör ligga på runt 20%. Använd gärna ca 25% bukfläsk, eller  späck i korven för att få en bra fetthalt.
Tillsätt aldrig färska örter i en korv som ska lufttorkas, då risken finns att du blandar in jordbakterier i korven.
Rosta kryddorna först. Många hela kryddfrön som, peppar, koriander, senap, fänkål, kummin mm. vinner i smak på att rostas. Kryddorna rostas enklast i en torr stekpanna på låg värme, under omrörning eller i 125°-150° ugnsvärme i 10-15 minuter innan de mals.
Mina bratwurst ca 20 korvar
Bratwurst är en lite fetare korv, därför använder jag mig av sidfläsk i den som får fetthalten att stiga något.

Du behöver:

950g fläskbog eller karré
350g sidfläsk
300g späck
24g salt
150g lök
5g vitlök
150g mjölk/vatten
200g kokt potatis
5g kummin
3g mejram
3,5g svartpeppar
2g koriander
1,5g muskot

Gör så här

1. Skär köttet och späcket i mindre bitar och placera på ett fat eller i en form.

2. Häll över saltet och blanda runt det så att det blandas väl med köttet.

3. Sätt sedan kött och späcket i frysen i någon timme eller två, så att det nästan fryser.

4. Koka under tiden potatisen om du inte redan har gjort det och kyl även ner den i mindre bitar.

5. Rosta även kryddorna om du väljer att göra det,vilket få dem att smaka mera, se den sista punkten i min lilla korvskola, här ovan.

6. Mal alla kryddorna och ställ sedan även dem svalt.

7. Kyl även ner övriga ingredienser och utrustningen om du har möjlighet till det.

8. Ta fram det lätt frusna köttet och mal det först grovt i en köttkvarn och mal det sedan igen på en finare skiva, så du får en fin och spänstig färs. Mal till sist med den kokta potatisen och blanda med färsen (om du väljer att köpa färdig färs. så börjar du här).

9. Mixa lök, vitlök tillsammans med mjölken/vattnet  fint i med en stavmixer. Blanda lökpurén med färsen och de malda kryddorna och arbeta ihop färsen till en smidig korvsmet.

10. Låt smeten vila i kyl någon timma, så att smakerna hinner utvecklas, teststek sedan en liten bit färs i en stekpanna och se så att du är nöjd med smakerna, men kom ihåg att smakerna kommer att fortsätta att utvecklas, så var försiktig.

11. Skölj under tiden upp svinfjälster i varmt vatten. Montera korvhornet på köttkvarnen eller fyll dina korvar med hjälp av en spritspåse om du inte har tillgång till en maskin.

12. Trä på fjälstret försiktigt så att det håller sig helt, ett tips är att smörja in hornet med lite olja så glider fjälstret på lättare.

13. Mata fram smeten till korvhornets spets, innan du knyter igen änden på fjälstret så att det inte kommer in luft i korven, då kommer korven att spricka vid tillagning.

14. Fyll sedan fjälstret, var noga med att inte fylla den för hårt, avsluta med att knuta igen fjälstret på andra sidan. Antingen kan du göra en stor korv som du rullar ihop och tillagar hel, eller så snurrar du dem i en lagom storlek. Detta gör du genom att nypa till med ena handens tumme och pekfinger en korvlängd in på korven och med den andra handens tumme och pekfinger ytterligare en korvlängd in.

15. Snurra korven du har mellan händerna framåt, så snurrar du inte korvarna upp sig så lätt och du slipper att använda snöre. 

16. Om du inte ska äta korvarna på en gång, så kan du koka dem för längre hållbarhet. Lägg i korven i kokande vatten och skjud korvarna på svag värme i ca 15-20 minuter, kyl sedan ned dem snabbt och förvara dem i kyl tills de ska ätas eller frys in dem och plocka fram dem vid ett senare tillfälle.