I år finns det fullt av björnbär i våra skogar och vad lämpar sig inte bättre än att göra lite god björnbärsmarmelad av de goda bären.
Tyvärr så går mycket av skogens skafferi till spillo, då inte många orkar med att bemöda sig ut i våra skogar, där det finns allt från god svamp till goda och nyttiga bär. Visste du te.x. att kantareller innehåller lika mycket D-vitamin som lax gör och att kantarellerna som du kan köpa i butik för som sist jag kikade, 249kr/kg går få helt gratis i skogen. Samtidigt får du frisk luft och motion på köpet.

Men denna gången hittade jag tyvärr ingen svamp, men istället underbart goda och skolmogna björnbär. Björnbär är ofta ett bortglömt bär i skuggan av blåbär, jordgubbar och hallon men vill du sakta ner åldrandet och minska risken för cancer, så gör du klokt i att även lägga till lite björnbär till din kost. Björnbär innehåller nämligen rikligt av antioxidanter som skyddar i cellerna i kroppen och förhindra defekta celler att växa till och bilda elakartade tumörer. Forskning på råttor har även visat att ett ämne i björnbäret bromsar upp åldrandet, så vill du hålla dig ung längre så bör du frossa i de goda bären. Intressant att veta är att de också är väldigt fiberrika och endast en näve björnbär innehåller hälften av ditt dagliga fiberinnehåll.

Det går göra massa olika goda saker av björnbär, de är väldigt goda att äta som de är, men även en paj eller som jag gjort i detta inlägg en god kryddig marmelad som passar utmärkt på en skiva surdegsbröd eller till den lagrade osten, eller varför inte på barnens pannkakor.

Att göra sylt eller marmelad är faktiskt mycket enklare än många tror och så kan du själv välja vilken smaksättning du vill ha på sylten eller marmeladen och har du plockat bären själv så är det bara socker och kryddor som du betalar för, det andra är helt gratis.


Björnbärsmarmelad

800g björnbär
600g socker
200g vatten
1 citron
3 lagerblad
1 vaniljstång
3 stjärnanis
2 kanelstänger

Gör så här

1. Skölj bären och låt dem rinna av i ett durkslag eller sil. Häll över dem i en tjockbottnad kastrull eller syltgryta och häll över övriga ingredienser.

2. Koka upp björnbäsmarmeladen och skumma väl, annars blir sylten grumlig och trist.

3. Låt sedan koka till en temperatur på 110-114° beroende på hurr fast du vill ha den, med hjälp av en stektermometer eller sockertermometer, en högre temperatur ger en fastare marmelad och tvärt om. Om du inte har en stektermometer kan du använda dig av ett sylt prov. Klicka då ut björnbärsmarmeladen på en tallrik och dra sedan fingret igenom den, rinner det inte ihop så är björnbärsmarmeladen färdig, se bilden nedan.

4. När marmeladen är färdig häller du upp den på väl rengjorda burkar och försluter locket medan marmeladen fortfarande är kokande varm. Detta för att bakterier och mögel inte ska få fäste. Förvara sedan de oöppnade burkarna i rumstemperatur och öppnade burkar i kylen.