Vaniljsocker är en typisk produkt som ofta fuskas med, detta då äkta vanilj är väldigt dyrt och att ersättningsprodukten vannelin, har blivit så accepterat och nästan blivit den smak som många förknippar med vanilj.


Äkta vanilj kommer från vaniljorkidén vars frökapslar skördas och säljs som vaniljstång, eller så utvinner man äkta vaniljarom ur dessa för att ge smaken avvanilj till olika livsmedel. Dock så är det väldigt dyrt med äktavanilj och därför har ma kommit på att man kan utvinna en liknande arom hos rötad granved,  vannelin, som är en av de vanligaste smakaromerna i våra livsmedel idag. Forskning i Kina tyder på att man även kan framställa denna arom ur gödsel. Vannilin kan finnas i allt från glass till olika bakverk och godis. Dock är det lite tråkigt att den ofta marknadsförs som vanilj och därför fått många att tro att vannelinsmaken är smaken av äkta vanilj. Först när man kommit i kontakt md smaken av äkta vanilj så förstår man, varför man inte vill ha vannelin, utan äkta vanilj i sin mat.

Själv, använder jag bara äkta vanilj och köper de kanske för många väldigt dyra vaniljstängerna. Men det många inte vet, är att vaniljstången inte är förbrukad så fort man skrapat fröna ur dem, tvärt om, kan man använda den om och om igen. Själv så brukar jag torka dem och sen stoppa i dem i en burk med socker och på så sätt får sockret en lätt vaniljton, vill man även ha mer smak och inte köpa industrins fuskvaniljsocker, så kan man mixa lite socker med en torkad bit vaniljstång och vipps så har du skapat ditt egna vaniljsocker, på äkta vanilj, utan en massa konstigheter.

3 dl hemgjort vaniljsocker
3 dl strösocker, gärna ekologiskt
1 Vaniljstång

1. Häll socker i en matberedare eller blender, tillsammans med en torkad överbliven vaniljstång. Kör alltihop i ca 3 minuter.

2. Sila sedan sockret och mixa ytterligare i ca 3 minuter. Förvara i en tätförslutande burk till du ska använda det.

Vaniljsocker