Nu har de svenska jordgubbarna kommit på allvar och jag frossar i de röda bären varje dag, får passa på då säsongen är väldigt kort och  bara sträcker sig från runt mitten av juni till slutet av juli, sedan måste man längta i drygt 10 månader igen tills nästa jordgubbssäsong börjar.
Jag kom i dagarna över ett parti av gårdagens bär och fick köpa dem för halva priset. Visst många av bären var ändå fina och gick äta som de var men vad är inte godare än hemlagad jordgubbssylt när den mörka hösten kommer, ett härligt sätt att förlänga den korta jordgubbssäsongen på.  Sedan är det bra att bären kom till användning istället för att de förmodligen skulle bli slängda när ingen ville köpa dem på grund av att de inte var dagsfärska längre.

Jordgubbar anses även vara ett riktigt hälsobär och sägs hjälper till att försvara kroppen mot till exempel hjärtsjukdomar och cancer. Jordgubbar anses även kunna förbättra hjärnans funktion och minska risken för depression. Detta har främst att göra med jordgubbars rikliga innehåll av antioxidnaten ellagsyra, detta ämne sägs också skydda huden mot skador från UV-strålning, vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor. Jordgubbar är även väldigt rik på c-vitamin, järn och folsyra. Järn och folysra är två a Det har även visats sig att ekologsiska jordgubbar innehåller mer antioxidanter och av de andra nyttiga näringsämnena än vanligt konventionellt odlade jordgubbarna, sedan går det inte bortse från att det används ganska rikligt med bekämpningsmedel i de konventionellt odlade jordgubbarna, något man bör undvika så gott man kan, tycker jag. Jordgubbar

Att koka sylt på jordgubbarna kanske inte är det nyttigaste man kan göra med dem, men visst ska vi kunna unna oss, något sött och gott ibland och då tycker jag att det ska vara hemmagjort, då vet man, vad man stoppar i sig. Sedan är det i allafall riktiga jordgubbar i min sylt, till skillnad från många industritillverkade syltsorter, som kan innehålla väldigt små mängder av bär i vissa fall. Så vad passar inte bättre, än att  bjuda på min goda jordgubbssylt med en liten tvist, då jag kokar med lite lagerblad och vanilj i min jordgubbssylt, vilket jag tycker är väldigt gott i en jordgubbssylt. Jag har även dragit ned en del på sockermängden som i standard brukar vara 1kilo per kilo bär. Det blir både lite nyttigare och godare, då jag personligen tycker det kan bli lite för sött då.

Jordgubbssylt ca 1,5 liter färdig sylt

2000g Jordgubbar
1500g ekologiskt socker
2st ekologiska citroner samt skal av 1
1st vaniljstång
4st lagerblad

Gör så här

1. Blanda jordgubbarna med sockret i en tjockbottnad gryta, tillsätt lagerblad och snitta vaniljen på längden och skrapa ut fröna ur skidan.

2. Tvätta citronerna och skala av det ytterst gula från en av citronerna, se till att det vita inte kommer med, då sylten kan bli besk  i annat fall. Detta gör du enklast med hjälp av en potatisskalare och skrapar sedan eventuellt med en liten skalkniv, så att du får bort allt det vita.

3. Pressa sedan ur saften ur  båda citronerna och häll det över jordgubb -och sockerblandningen och låt stå och marinera i ett dygn. Jordgubbarna kommer nu att släppa en hel del juicer och dra åt sig sockret och kryddorna.

4. Koka sedan sylten i en tjockbottnad gryta tills sylten får en temperatur på 105 grader.

5. Pensla gärna med ljummet vatten på insidan av grytan för att undvika sockerkristeller.

6. Häll direkt upp sylten på väl rengjorda burkar och stäng locket,  vänd burkarna upp och ner, så att det bildeas ett vakum under locket. När de svalnat kan du vända dem till rätta igen. Sylten förvaras gärna  på en sval och mörk plats. Öppnad burk förvaras helst i kyl, för bästa hållbarhet.