Potatissallad är något som är väldigt enkelt att göra och går att variera i det oändliga, efter tycke och smak. 

Många vet nog inte om hur lätt det är att göra en egen potatissallad och köper istället en av alla industritillverkade sorter som finns att tillgå i de flesta matvarubutiker. Det som är gemensamt för dessa är att de nästan alltid är fullproppade med artificiella tillsatser istället för äkta vara. Personligen har jag aldrig hittat en potatissallad som enbart gjorts på naturliga råvaror. Rydbergs är nog en av de vanligaste sorterna och deras gourmét variant som är en riktig storsäljare ochenligt dem själva är en riktig klassiker till grillat kött, innehåller inte bara ett gäng stabiliseringsmedel och den beryktade citronsyran, utan här har man även fått ta till den ökända smakförstärkaren natriumglutamat som de flesta inom livsmedelsbranschen, valt att plocka bort, denna tillsats kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner och ge huvudverk och halsbränna, vissa påstår att den även kan ge astmasymptom och ge upphov till cancer.

Rydbergs potatissallad

Själv köper jag näst intill aldrig någon av dessa färdiga industriprodukter, utan det blir en hemgjord variant isåfall, vilket också enligt min mening är är mycket godare. Personligen tycker jag det är godast att göra en såkallad italiensk variant, där man istället för en majonnäs och mejribas, använder sig av goda och fräscha vinigretter. En favorit jag har är att göra en potatissallad med en senaps -och krassevinigrett som passar till det mesta. Jag använder mig gärna av olika senapssorter och brukar variera lite efter humör. Dock så använder jag alltid ekologisk  kallpressad rapsolja i vinigretten, vilket passar så otroligt bra ihop med senap och potatisen, godast blir det så här på sommaren, när jag har möjlighet att använda den svenska färskpotatisen, som gör sallads extra nötig och god. Jag använder även rikligt med grönsaker och variera det efter säsong, såhär i början av juni, så är svensk sparris en självklar ingrediens.

Ange kod DUKA10 i kassan för att erhålla 10% rabatt på alla DUKA-prudukter.

Potatissallad med senapsvinigrett ca 5 portioner

500g Potatis
6st. grön sparris
10st. rädisor
1st. vårlök
100g sockerärtor
100g bladspenat
1 msk senap tex skånsk
1/2 msk dijonsenap
1st schalottenlök
1/2 msk vinäger
1/2 dl Rapsolja (Kallpressad)
2 msk hackad krasse
Salt
Svartpeppar

Krasse

Gör så här

1. Koka potatisen i lättsaltat vatten, gärna med skalet på om det ser bra ut, om du använder sommarpotatis, behöver du bara skrubba dem lite innan du kokar dem.

2. Sala under tiden grön sparris, om du inte fått tag i riktigt fina primörer, då kan du hoppa över detta moment.

3. Skär sparrisen i ca 5 centimeters bitar.

4. När potatisen är klara, så tillsätter du sparrisen i kokvattnet och låt dem koka med i 30 sekunder innan du häller av kokvattnet. Låt sedan svalna, gärna i kylen.

5. Under tiden så sköljer du och skär övriga grönsaker efter önskad storlek. Skölj även spenaten. Testa även att byta blanda i färsk rucola eller ärtskott i salladen.

6. Finhacka schalottenlöken och blanda med senapssorterna och vinäger i en bunke. Tillsätt oljan lite i sänder under ständig vispning, vispa sedan vinigretten helt homogen, tillsätt den hackade krassen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

7. Skär den svala potatisen i lagom bitar och blanda ihop med övriga grönsaker förutom spenaten, vänd försiktigt i vinigretten, var inte rädd för att använda dina händer, så länge du tvättat dig innan.

8. Vänd till sist ned spenaten försiktigt. Avnjut gärna salladen till något grillat, såsom en god och smakrik korv eller något annat gott.