Så här i midsommartider är det gott med lite gravad lax tillsammans med sillen och nubben.
Lax är precis som sill en fet fisk och väldigt rik på de hälsosamma omega 3 -fetterna som b.la annat är bra för uppbyggnaden i hjärnan och våra celler. Hjärnan är nämligen till stor del uppbyggd av fett och där omega 3 är den dominerande fettsyran. Omega 3 -fettsyran är även essentiell, vilket innebär att kroppen inte kan producera den själv som med många andra fettsyror. Det är även bra för hjärta och kärl och har en kolesterolsänkande effekt i kroppen. Omega 3 sägs även vara bra för att lindra ADHD och depressioner. Det finns även forskning på att det kan kan ha gynnsam effekt vid vissa former av Alzheimers.

Tyvärr så är den vilda laxen nästan utrotad och får man tag i den, så innehåller den ofta väldigt mycket miljögifter. Den majoritet av lax vi äter kommer idag istället från odlingar. Dessa odlingar har också i det sista fått en hel del kritik, på hur de föder upp laxen, då det använts en hel del gifter och att odlingarna bidragit starkt till utfisket av våra hav, då det gått åt mer ätbar fisk för att producera fram laxen än de fått ut av det hela. Men nu i det sista så har allt fler ekologiska och kravmärkta uppfödare dykt upp, så det är en allt vanligare syn i fiskdisken att det även finns ekologisk odlad lax att tillgå. Denna fisk odlas upp på enbart fiskrester och kasserad fisk, alltså ingen ätbar fisk som i den konventionella fiskodlingen. Fodret innehåller även inga färgämnen som i den vanligt odlade fisken, utan fisken får sin röda fina färg på naturlig väg, b.la.genom att fodret innehåller räkskal. Så denna laxen brukar jag numera använda om jag kommer över den, oftast inte mer än några tior dyrare per kilo.

En klassisk gravad lax, är bara gravad med salt, socker, vitpeppar och dill. Men det går att variera receptet nästan i all oändlighet. Själv tycker jag smaken av fänkål är underbart gott tillsammans med fisk och inte minst lax. Så jag smaksätter gärna min lax rikligt med färsk fänkål. gärna fänkålsdillen, som är de blommiga topparna på fänkålen om de finns kvar. De går att hacka precis som dill över fisken och ger väldigt mycket smak. Pröva även att strö hackad fänkålsdill över andra fiskanrättningar. Har du en flaska Pernod hemma, så är det även gott att skvätta några droppar över fisken, för att förstärka smaken ytterligare, då den har samma anistonor som finns i fänkålen.

Ett kilo gravad lax.

1 kg ekologisk laxfilé
1/2 dl salt
1/2 dl socker
1/2 fänkål + fänkålsdill
1 tsk mortlade dillfrön
1/2 tsk mald svartpeppar

Gör så här

1. Behåll skinnet på laxfilén (gärna fjällad, för att undvika att du får fiskfjäll i den färdiga fisken) och ta bort eventuella ben ur laxen, eller be din fiskhandlare göra det åt dig.

2. Torka filen torr med ett pappar. Hacka fänkål och eventuell fänkålsdill fint, blanda sockret med saltet väl. Gnid sedan in fisken i salt och sockerblandningen jämt över hela fisken, även skinnsidan.

3. Sprid sedan ut den hackade fänkålen över fisken och krydda med peppar och de mortlade dillfröna.

4. Lägg fisken i en påse och knyt igen. Rimma fisken sedan i två dygn i kylen.

5. Vänd gärna på påsen efter ett dygn, för en jämnare gravning.

6. Ta sedan fram och portionera i önskbara skivor eller bitar, och servera den gärna med en god senaps eller hovmästarsås.