Nu i sommartider, är grillat, något man gärna äter så ofta tillfälle ges, så vill därför bjuda på min goda grillmarinad
Ofta väljer man den enkla vägen och köper någon färdig grillmarinad till köttet.
Oftast för att man tror att det är svårt och lite krångligt att laga sin egna marinad. Visst kan det bli ett helt okej resultat med en köpt variant med och det finns en hel uppsjö av olika färdiga marinader att välja mellan, så varför ska man lägga ner en massa energi och tid på att göra en egen? Innehållet i en traditionell färdigmarinad kan  se ut så här, som i en av Santa Marias grillmarinader.

ingredienser
Vatten, äppeljuice, salt (7,5%), arom (innehåller protein extrakt från soja), socker, lök, paprikapulver, ingefära, chilipeppar, syra (citronsyra, äppelsyra), svartpeppar, koriander, vitlök, maltodextrin, färgämne , förtjockningsmedel (E412, E415), konserveringsmedel (E202, E211), spiskummin, jästextrakt, oregano.

Grillmarinad Santa Maria

Innehållet i denna färdigköpta marinad, skiljer sig inte speciellt mycket från andra märken, så vill du köpa den färdiga varan, så får du räkna med ett gäng tillsatser på grillen. Här finns både konserveringsmedel, förtjockningsmedel och smakförstärkare (i form av jästextrakt). Marinaden behöver även ett färgämne för att få sin rätta färg. Anmärkningsvärt är också att det är vatten som är den största ingrediensen i denna färdiga marinad. Nä jag tycker man ska göra sin egna grillmarinad eller glaze. Det är båda väldigt enkelt och mycket godare. Sedan kan man även ta fram sin egna smakfavorit. Vatten har du dessutom i kranan, nästan gratis.

Själv brukar jag använda mig av väldigt många olika kryddor, vilket många kan vara lite rädda för. I detta inlägg tänkte jag bjuda på en väldigt god marinad som passar väldigt bra till grillad kyckling, men den funkar även bra  till annat kött eller varför inte på grönsakerna och havmat.

Jag köper ofta min köks -och bakutrustning från Bagaren och kocken. Väldigt smidigt och med bra priser. Det är även väldigt enkelt att byta eller reklamera köp man inte är helt nöjd med. Köpet blir dessutom helt fraktfritt för köp över 500 kronor. Klickar du dig till nätbutiken genom någon av mina banners här så sponsrar du även mitt arbete här med några kronor, för varje köp du gör.

Kryddig grillmarinad

3 klyftor vitlök
1 msk salt1 kvist rosmarin
1 kvist timjan
1 kvist oregano
1 kvist salvia
3 msk olivolja
Saft och skal från 1  ekologisk citron
1 msk flytande honung
1 msk paprikapulver
1 msk mald koriander
1 krm Ancho chili

Gör så här

1. Skölj citronen och skala av det gula yttersta skalet, med hjälp av en potatisskalare, se till så att du inte får med något av det vita, då detta kan ge en besk smak i marinaden.

2. Strimla skalet i mindre bitar. Skala vitlöken och lägg dem tillsammans övriga ingredienserna förutom citronskalet i en skål och mixa sedan med en stavmixer, tills marinaden är någorlunda homogen.

3. Tillsätt citronskal och häll sedan över det du ska marinera.

4. Lägg upp i en påse och knyt igen, låt gärna marinera över natten om det är möjligt, så att smakerna hinner tränga in.