Nu till fredag så är det midsommar, så vill passa på att dela med mig av några somriga sillinläggningar som är goda så här till denna högtid.
Sill är väldigt enkelt att göra själv och det behöver inte vara så märkvärdigt. Personligen är jag ingen större fan, av exempelvis Abbas färdiga sill, för mig, smakar det bara salt. Sill som köps över disk, kan däremot vara väldigt goda, men kostar oftast en ganska bra slant har jag märkt. Sedan är det väldigt kul att komma på nya spännande inläggningar och smaker, genom att experimentera sig fram. En av mina favoriter jag är min äppel och kanelsill, som jag brukar laga till jul i första hand, den kommer jag säkert att bjuda på här, när det närmar sig jul.

Dessa inläggningar passar självklart  bra vid andra tillfällen med, såsom vid jul eller påsk, eller när man nu vill lägga in sin sill. Jag brukar själv variera mig lite och göra min sill lite efter säsong, men klassiker som lök och senapssill, brukar alltid få en plats på mitt sillbord. Här kommer först en grundinläggning för inlagd sill, och för inlagd färskgravad strömming, sedan följer fyra goda recept på sill.

Ange kod DUKA10 i kassan för att erhålla 10% rabatt på alla DUKA-prudukter.

Löksill
250g inlagd sill
1st tunnskivad rödlök
5st krossad kryddpeppar
5st nejlikor
2 lagerblad
inläggningslag

 

Löksill

Löksill
Varva inlagd sill med lök och kryddpeppar, tillsätt även nejlika och lagerblad i en lagom stor glasburk eller annat kärl. Häll över inläggningslag, så att det täcker. Låt stå ett dygn, så är sillen färdig för att avnjutas.

Senapssill
250g urvattnad sill eller gravad strömming
3 msk senap
1 msk dijonsenap
1 tsk krossade senapsfrön
1 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1/2 dl creme fraiche
1 msk hackad dill

Senapssill

Senapssill
Rör ihop senap, krossade senapsfrön, socker och vinäger. Späd med oljan under ständig vispning, till en tjock sås. Blanda i crème fraîche och dill, smaka av med lite salt och peppar. Blanda med avrunnen inlagd sill och lägg upp i en glasburk eller annat förvaringskärl. Låt stå i kyl ett dygn, innan den är färdig för att avnjutas.

Fläderblomsill
250g inlagd sill
1/2dl fläderblomsaft
2 fläderblommor
Rivet skal från 1 citron
Inläggningslag

Fläderblomsill

Fläderblomsill
Placera sill varvat med fläderblommorna och citronskal i en glasburk eller annat passande förvaringskärl, häll över fläderblomssaft och fyll sedan på med inläggningslagen så att det täcker sillen. Låt stå och marinera i kyl ett dygn innan sillen är färdig för att avnjutas, gärna tillsammans med en hallands fläder i glaset.

Citron och pepparrotssill
1dl creme fraiche
1dl gräddfil
2 msk riven pepparrot
Saft och rivet skal från 1 citron
1 msk hackad gräslök
salt
Peppar

Citron & Pepparrotssill

Citron och pepparrotssill
Blanda alla ingredienser och tillsätt avrunnen inläggningssill. Häll upp i en glasburk eller annat passande förvaringskärl och låt stå och dra i kyl i ett dygn, innan sillen är färdig för att avnjutas.