Att grilla hamburgare är något som är väldigt gott och då ska de såklart vara hemlagade.
Nu när det åter är långhelg, så hade jag tänkt grilla mina goda hemgjorda hamburgare, ett recept som jag finjusterat med tiden och ett recept där jag  ursprungligen fått min inspiration från den kända köttkocken  Johan Jureskog, som b.la. är känd från tv, där han är domare i matlagningsprogrammet köksmästarna och för sin restaurang AG i Stockholm som blivit utsedd till årets köttkrog både 2012 och 2013.

I vanliga recept så brukar det stå att man ska använda nötfärs. Men det är skillnad på nötfärs och nötfärs. Ett tag använde jag bara högrev, men det var först när jag började experimentera med olika styckningsdetaljer som jag fick till det. Jag använder mig av 3 olika styckningsdetaljer i mina hamburgare, som jag även maler själv, fast självklart kan du be din kötthandlare att mala dem åt dig. Mina haburgare består av hälften nötbringa som jag maler fint, är en styckningsdetalj som är rik på kollagen, ett fiberproetin  vilket får färsen fluffig och får den att hålla ihop på ett väldigt bra sätt. Den andra halvan består av hälften högrev och hälften rostlock som är den delen som sitter över rostbiffen. Rostlocket ska helst vara med fettkappan kvar.  Sedan brukar jag även be min kötthandlare om att få lite av allt puts och trim som de skär bort vid styckning, för att få köttet att se finare ut inför försälning,  vilket jag sedan maler och bakar av i ugnen så att fettet rinner undan. Jag sparar sedan det och smakar upp mina hamburgare med det, detta ger både en otroligt god smak och en saftigare hamburgare.

Hamburgare 6st á 180 gram

500g nötbring
250g högrev
250g rostlock
75g nötfett
17g salt
2g svartpeppar


Allerginformation

Dessa hamburgarna kan ätas av de flesta, då de är helt vete, ägg och mjölkfria, vilket inte alltid är fallet med köpta helfabrikat.

Gör så här

1. Skär köttet i träningar ca 5 x 5 cm och håll isär bringan från det övriga köttet.

2. Rimma med salt och peppar och lägg i frysen så att det blir riktigt kallt, men inte så att det fryser. När man jobbar med färs vill man helst inte att köttet, ska överstiga 4°, då finns det risk att det blir ytfällningar på fettet och rätten blir torr och tråkig. Det är även bra att kyla ned utrustningen såsom köttkvarnen med dess tillbehör.

3. Mal sedan bringan till en väldigt fin färs och sedan mals högrev och rostlock till en grov färs.

4. Blanda ihop i en stor bunke och tillsätt nörfettet i färsen. Det är viktigt att man inte överarbetar färsen, då hamburgaren då lätt kan bli seg och trådig. Använd gärna dina händer och blanda den varsamt.

5. Väg sedan upp färs till ca 180g på en våg och rulla dem till stora köttbullar.

6. Tryck sedan ut dem till fina hamburgare med hjälp av dina händer eller med hjälp av en hamburgepress som är väldigt smidigt att ha för att få fina hamburgare.

7. Sedan är det bara att lägga dem på grillen och grilla dem till en innetemberatur på 55°, för bästa resultat, använd gärna en stektermometer för att få dem perfekta.

8. Servera dem sedan med ett gott bröd, krispig sallad och någon god dressing. Själv valde jag förra gången att servera en god hemlagad tomat -och löksalsa tillvilket var vördigt fräscht och gott om man vill ha något lättare än de feta majonnässåserna.