På fredag är det Sveriges nationaldag och vad passar inte bättre än klassiska köttbullar, Sveriges nationalrätt.
Köttbullar kanske är vanlig vardagsmat, men utanför Sveriges gränser är denna lilla bulle en delikatess och har blivit ett signum för Sverige.

I New York t.ex. finns det exklusiva köttbullerestauranger som gör Svenska köttbullar, detta mycket tack vara Ikea som spridit den svenska köttbullen världen över med hjälp av deras varuhus. Men visst är köttbullen en riktig delikatess om den tillagas på rätt sätt med fina råvaror och mycket kärlek. I Sverige är det dock oftast någon av de billiga fuskvarianter som vi kan hitta i våran dagligvaruhandel som är populärast, såsom mamma scans köttbullar som nog de flesta har växt upp med.  Dessa köttbullar är som oftast väldigt rika på olika tillsatser i förmån för en lägre kötthalt. Riktiga hemtrillade köttbullar bör ligga på en kötthalt runt 80%, de färdigköpta innehåller bara runt 60-70% kött. Även om scan har bantat ner sin innehållsförteckning på senare år och numera har en kötthalt på 73%  kött, fast köttbullen behöver  ändå , både socker och druvsocker samt jästextrakt som har samma syfte som de numera borttagna smakförstärkaren natriumglutamat för att få rätt smak, detta då troligen köttråvaran inte håller så hög klass. Men även om Scan har bantat sin innehållsförteckning så finns det andra likvärdiga köttbullar som inte har gjort detsamma, med en betydande mindre mängd kött i innehållsförteckningen Dessa köttbullar är  ofta även friterade i palmolja eller andra mindre bra fetter varken för oss eller miljön.

Nä ska det vara köttbullar hemma hos mig så blir det hemtrillade köttbullar. Jag brukar åka till min lokala ekologiska gårdsbutik och köpa hem färs så jag kan göra en stor laddning på en gång som jag sedan fryser in och plockar fram när jag behöver dem. Jag har slipat på mitt recept i åratal och nu har jag tagit fram en köttbulle som är väldigt luftig och smakrik. Den består i basen av både nöt, fläsk och kalvfärs. Får väl gå ifrån den berömda jantelagen och skriva att godare köttbullar än så här har jag aldrig smakat.

Köttbullar ca 60st á 30g 

500g nötfärs
250g kalvfärs
250g fläskfärs
1,5dl ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
1 liten lök
1/2dl mjölk
1/2dl vatten
18g salt
2g svartpeppar
1g kryddpeppar

Allergiinformation 
Dessa köttbullar innehåller både gluten, ägg och mjölkprotein. Däremot ät laktoshalten så låg så att den blir obetydlig för dig som är laktosöverkänslig, alltså kan du med gott samvete äta dessa köttbullarna. Det går även bra att utesluta ägget för dig som inte tål ägg, ända skillnaden är  att köttbullarna inte blir lika fasta, men de håller ihop bra ändå om du använder en finmals färs. Vill du göra dem glutenfria så kan du byta ut ströbrödet mot 1 dl potatismjöl istället.

Gör så här

1. Finhacka och bryn löken i lite smör, låt sedan svalna, gärna i kyl. Se till att alla ingredienser är riktigt kalla, så att färsen inte spricker när du tillaga köttbullarna, det kan ge ett ganska torrt och tråkigt resultat. Optimalt är om färsen aldrig överstiger 4°.

2. Blanda ströbröd med vatten och mjölk och låt det svälla. tillsätt sedan färs, grädde, ägg, kryddor och den brynta löken.

3. Rör i hop hastigt till en fast och jämn färs, se upp så du inte blandar för mycket då, det kan bli trådigt och köttbullarna blir sega och tråkiga.

4. Rulla sedan köttbullarna ca 30 gram stora, ta gärna hjälp av en köksvåg för att måtta ut de första och gör sedan dem lika stora.

5. Stek köttbullarna på medelhög till hög värme i hälften olja och hälften smör, för bästa färg och smak, pass på att inte bränna dem bara, då det kan gå väldigt fort om man inte är vaksam. Om du är osäker på om de är genomstekta kan man ugnsbaka dem 10 minuter på 150°, men pass på så de inte blir överstekta.

6. Sedan är det bara att avnjuta dem eller spara dem till ett senare tillfälle. Om du vill göra dem till jul, så kan du bara tillsätta 5 malda nejlikor och 2 tsk mald ingefära, så får du goda julköttbullar.