Skördade ännu mer rabarber nu i dagarna, så fick både bli lite rabarbercurd och kräm.
rabarbercurden är perfekt till topping på b.la glass eller på jordgubbarna som börjat komma in i butikerna nu. Själv så gjorde jag en härlig söndagsdessert på hemlagade maränger, rabarberkräm, svenska jordgubbar, vispad grädde och sen toppat med den goda rabarbercurden, kunde inte bli mycket bättre efter en lång och varm söndag. Se även receptet på min läskande rabarberlemonad här

Rabarbercurd ca 4dl

500g Rabarber
1dl Vatten
2 Ägg
2 Äggulor
1 Citron juice + cest
1 Vaniljstång
50g Smör
1 Nypa salt

Gör så här

1. Se till att använda dig av oriktigt röda rabarber och var inte rädd för att använda den yttersta röda biten som ibland kan vara lite tuff att äta.

2. Skölj och dela rabarbern i mindre bitar. Placera dem i en kastrull och blanda i sockret, dela vaniljen och skrapa ut fröna, riv det yttersta gula från citronen och tillsätt vaniljen och citronskalet till rabarber och sockerblandningen.

3. Pressa sedan citronjuicen över och rör om, låt sedan stå och marinera i ca 20-30 minuter.

4. Tillsätt vattnet och koka upp på låg värme, tills rabarberns mjuknat och börjat falla isär.

5. Sila rabarberna genom en finmaskig sil, spara rabarberköttet till en god rarbarberkräm, som du kan fortsätta att koka lite till tillsammans med lite vatten om det behövs.

6. Häll sedan tillbaka rabarbersaften i en kastrull och reducera till hälften.

7. Dra bort från värmen och rör i äggen. värm försiktigt på låg värme under ständig vispning, tills rabarbercurden tjocknar, eller tills rabarbercurden har nått en temperatur på 84°. Blir den varmare, kommer rabarbercurden att spricka.

8. Dra den sedan från värmen och rör ner smöret som du skurit i kuber.

9. Tillsätt även ett krm salt och rör krämen slät. Häll sedan upp i lagom burkar eller kärl och förvara i kyl upp till 2 veckor.