Har du fortfarande inte lagt in sillen, då ska du testa att göra asiatisk sill med smak av chili och koriander, en spännande cross over, där Asien möter det skandinaviska köket.

Sill, sill och sill, det kan inte bli för mycket sill till jul, så länge de är välgjorda. Ett julbord ska enligt mig innehålla mycket sill och då även de klassiska smakerna som lök och senapssill. Men jag tycker även att det ska finnas lite nya och spännande smaker. I denna sill har jag blandat det klassiska asiatiska smakerna med de skandinaviska köket och resultatet är en fanatiskt god sill som jag hoppas kommer att bli väldigt uppskattad när årets julbordet dukas fram.
Jag vet att koriander är en kryddört som man antingen älskar eller avskyr, tillhör du den senare, så går det bra att hoppa över koriandern, sillen blir även god utan. Är du en person som gillar mycket hetta, så kan du enkelt byta ut den spanska pepparn mot en starkare sort såsom piri piri eller habanero.

Asiatisk sill med smak av chili och koriander

250g Urvattnad sill
1dl Ättika (12%)
2dl Mörkt muscovadosocker
3dl Vatten
3cm Ingefära
1 Röd chili (Spansk peppar)
1 Citrongräs
3st Limeblad
1 Klyfta vitlök
2 msk Hackad koriander

Gör så här

1. Blanda en 1,2,3-lag genom att blanda ättika, socker och vatten i en kastrull.

2. Skala och skiva ingefäran och skär både ingefäran, vitlöken och chilin i tunna skivor, krossa även citrongräset med hjälp av baksidan av en kniv, skär sedan citrongräset i mindre bitar.

3. Blanda i de hackade kryddorna, tillsammans med limebladen i 1,2,3-lagen och koka upp lagen.

4. Ställ lagen åt sidan så att den kallnar.

5. Dela sillen i lagom portionsbitar och lägg sillen i en väl rengjord Länktext”>burk eller krus

6. Hacka koriandern och blanda den med den kalla lagen.

7. Häll lagen över sillen och låt sillen stå och marinera i kylen i minst ett dygn innan den är färdig att avnjutas. Bäst blir den om den får stå och dra i några dagar till.