En av årets julsillar blev fänkål & stjärnanissill som blev fantastiskt god och tillsammans med det mörka muscovadosockret får sillen en spännande lakritston.

Fänkål och stjärnanis ger toner av lakrits  och även om jag egentligen inte är någon större fan av lakrits, så blev denna sillen med lite lakritstoner fantastiskt god. Genom att använda mörkt muscovadosocker så förstärker man smaken av anisen och fänkålen ännu mer.
Jag har lite som tradition, att inför varje jul och midsommar, ta fram ett nytt spännande sillrecept. Faktum är att det är både väldigt kul och väldigt tacksamt att leka med sillsmaker. Sill handlar främst om en balans mellan syrligt, sött och salt, vilket gör sillinläggningar väldigt kul att jobba med, speciellt för den matglada i köket. I år har det dessutom, blivit en extra ny julsill, då jag även experimenterat lite med de asiatiska smakerna, men mer om den sillen i mitt kommande inlägg.

Fänkål & stjärnanissill

250g Urvattnad sill
1dl Ättika (12%)
2dl Mörkt muscovadosocker
3dl Vatten
60g Fänkål
1msk Fänkålsfrö
3-4st Stjärnanis
3st Lagerblad
6 Pepparkorn

Gör så här

1. Skiva fänkålen i ca halv centimeters tjocka bitar och blanda den med övriga ingredienser i en kastrull.

2. Koka upp lagen och dra den genast från värmen, låt sedan allt stå och svalna i rumstemperatur så att smakerna hinna komma fram samtidigt som fänkålen behåller lite av sin krispighet.

3. Om du använder en urvattnad sill så är det bara att skölja den och låta dem rinna av. Använder du salta sillfileér så måste du först vattna ur sillen, i rikligt med vatten i ca 1 dygn.

4. Fördela sillen i en väl rengjord burk eller krus och häll fänkålslagen över.

5. Låt sillen stå och dra åt sig av den goda lagen i minst ett dygn innan den är färdig att avnjutas. Bäst blir den om den får stå och dra i några dagar till.