Strömming är en klassisk husmanskost som går att variera på många sätt och senap & pepparrotsströmming är en av mina smakfavoriter.

 Nystekt strömming med en len och luftig potatispuré tillsammans med rårörda lingon är för mig en riktig favorit. Speciellt när den är alldeles pinfärsk. Jag har fått lära mig att strömming är något man antingen älskar eller hatar, precis som med sill. Ofta får jag höra av dem som inte gillar strömming, att de inte tycker om de små benen som finns i strömmingen, som enligt vissa kan upplevas som små hår. Men detta är något du faktiskt kan avhjälpa med ett enkelt knep, nämligen marinering. Syran i marineringen som kan komma från exempelvis, senap, citrus, gräddfil mm upplöser nämligen de små benen och vips så är de borta. Ett annat smart tips kan vara att alltid köpa så små strömmingsfiléer som möjligt. Bor du på västkusten precis som jag så är det ofta sillfilé (samma fisk men som fiskas söder om Kalmarsund och ofta är något större) som erbjuds, då kan de små benen vara än mer tydliga, då är det extra viktigt att komma över de små filéerna.
Strömming och sill är i princip samma fisk, fast har olika namn lite beroende på vart den är fiskad. Är fisken fiskad norr om Kalmar sund så kallas den för strömming och är den fångad sönder om eller på västkusten så kallas det för sill. Strömmingen är oftast mindre och lite magrare än sill, speciellt den som är fiskad på västkusten.

Senap & pepparrotsströmming ca 4 portioner

600g Strömmingsfilé
2dl Crème friache eller gräddfil
3msk Dijonsenap
2msk Riven pepparrot
1msk Hackad dill
1msk Hackad gräslök
Salt och svartpeppar
1,5dl Rågmjöl
1,5dl Ströbröd, gärna hemgjort

Gör så här

1. Rensa bort eventuella fenor och kvarglömda ben på strömmingen

2. Blanda creme fraiche, senap, pepparrot och örter, smaka till såsen med salt och peppar. Tänk på att inte snåla med saltet då sältan mattas av när den sedan blandas med strömmingen.

3. Blanda strömmingen med den kalla såsmarinaden och låt sedan strömmingen marinera i såsen minst ett par timmar (vill du bli av med de små benen, så låter du den marinera över natten)

4. Vik varje filé på hälften eller sätt i hop två fiskfiléer två och tå med köttsidan mot varandra.

5. Blanda rågmjöl och ströbröd och panera strömmingen på båda sidorna, så att paneringen täcker hela fisken. Skaka av lätt så att överflödig panering ramlar av.

6. Stek strömmingen hastigt gyllene i smör och olja i en het panna och servera strömmingen nystekt tillsammans med lite luftigt potatismos, rårörda lingon och brynt smör.