Denna veckan har vi en vegetarisk vecka här hemma, så tänkte det var passande med ett nytt vegetariskt, så varför inte en god och krämig pumpasoppa.

Pumpa är ett livsmedel som enligt min mening används alldeles för lite. Många associera nog mest pumpa med halloween och då inte för att äta den, utan för att skära ut skrämmande skulpturer av den. Pumpa passar annars utmärkt till t ex soppa som i detta receptet. Men det går även göra goda puréer, pickla, tillsätta i grytor och röror, eller bara rosta och ha som ett gott tillbehör istället för potatis. Just det sistnämnda är bra för dem som vill hålla igen på kalorierna och framförallt kolhydraterna, då pumpa är väldigt fattigt på just kalorier och kolhydrater, vilket lämpar sig som ett väldigt bra alternativ till potatis.

I detta recept har jag använt mig av en butternut squash eller butternutpumpa som den kallas på svenska. Det är en lite mindre pumpa som brukar finnas att tillgå i de flesta livsmedelsbutiker näst intill året om. Det är en pumpa som är väldigt enkel att jobba med som innehåller mycket fruktkött och inte så mycket kärnhus. Pumpan rensas lättast genom att du skalar den och sedan skär av halsen (den lite smalare delen) och sedan delar den nedersta (tjockare) delen, skrapa ur kärnhuset och skär sedan pumpan i lagom bitar för ändamålet.

Pumpasoppa ca 4 portioner

1st Butternutpumpa ca 800g
1 Gullök
1 Äpple
2 Klyftor vitlök
1l Grönsaksbuljong
3dl Vispgrädde
Timjan
Salt & svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200ºc och skala och rensa pumpa enligt bilden här ovan. Skala och skär även löken och äpplet i mindre bitar.

2. Rosta pumpa, lök, äpple och vitlöksklyftor i ugnen i ca 20 minuter eller tills det fått en gyllene färg.

3. Placera de rostade grönsakerna i en kastrull och fyll på med grönsaksbuljong och låt alltsammans koka upp, koka sedan tills grönsakerna är genomkokta och mjuka.

4. Tillsätt vispgrädden och timjan och låt soppan koka upp på nytt.

5. Mixa soppan slät i en blender eller mixer, vill du inte ha en helt slät soppa, så kan du pulsa den med en stavmixer istället.

6. Smaka upp soppan med salt och nymalen svartpeppar och servera den med lite rostade pumpkärnor och timjansolja, eller lite färsk hackad timjan.