Helbakad rotselleri är ett väldigt bra sätt att tillaga rotselleri på. Ytan blir krispig och innehållet bli så saftigt och smakrikt. Ett väldigt gott vegetariskt alternativ till en köttstek.

Denna veckan har vi haft en vegetarisk vecka och nu till helgen vill man ju äta lite lyxigare, så vad blir då inte bättre än en helbakad rotselleri med lite goda tillbehör. När du bakar en rotselleri eller en anan grönsak hel, behåller de sin saftighet, samtidigt som du får en väldigt god karamelliserad yta. Smakerna blir helt fantastiska, så har du inte testat, så tycker jag att du bör testa detta omgående. Om du sedan inte vill äta helt vegetariskt så passar även hembakad rotselleri bra tillsammans med andra tillbehör som exempelvis en god köttbit eller vad du nu vill ha till.

I detta recept har jag valt att servera min helbakade rotselleri med kokta belugalinser, fräst svamp och broccoli samt en god och krämig dragonsås. Får du sedan någon rotselleri över, så passar den perfekt att koka med i grytor, soppor eller varför inte i en god köttfärslimpa och inte att förglömma, bara kall som den är i en god och matig sallad.

Halbakad rotseller
i
1 Rotselleri ca 800g
25g Smör
Salt & peppar
Dragonsås1
1 Hackad schalottenlök
1 Klyfta hackad vitlök
25g smör
2dl Vit vin (gärna ett halvtorrt)
5dl Grönsaksbuljong
2tsk Hackad dragon (färsk eller torkad
1tsk Hackad timjan (färsk eller torkad)
2dl Vispgrädde
Salt & peppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200ºc

2. Putsa eller skala rotsellerin, lite beroende på hur färsk den är, viktigt är iallafall att få bort all jord och smuts, speciellt vid rotknytan undertill. Jag brukar bara skära bort rotnystat i botten och skrubba den lite under kallt vatten, men vill du skala den så går det bra med.

3. Placera rotsellerin i en ugnsfast form (just nu rabbat på Le creuset formar) och gnid in smöret runt hela rotsellerin, salt och peppra sellerin rikligt, tänk på att saltet och pepparn kommer att tränga in i sellerin.

4. Baka rotsellerin på 20ºc i ca 20 minuter, sänk sedan ugnen till 175ºc och ugnsbaka i ytterligare 1 timme eller tills rotsellerin känns mjuk rakt igenom, när du sticker i den.

5. Gör under tiden dragonsåsen. Bryn den hackade löken och vitlöken lätt i en kastrull tillsammans med smöret. 

6. Tillsätt vinet och låt koka upp, tillsätt sedan grönsaksbuljongen och låt koka upp på nytt.

7. Koka med örterna och låt allt koka ihop lite, så du får ut mycket smaker.

8. Tillsätt grädden och koka sedan ihop såsen lite

9. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med salt och svartpeppar och sila såsen genom en finmaskig sil. Jag använder mig av en finmaskig sil likt denna

10. Koka lite linser och bryn lite bland svamp tillsammans med små broccolibuketter i en varm panna med lite salt och peppar.

11. Ta ut och skär upp rotsellerin i lagom stora portionsbitar och servera direkt tillsammans med kokta linserna, brynt svamp och broccoli samt dragonsåsen.