I veckan presenterades årets kandidater för Äkta varas utmärkelse ”Årets matbluff 2017.

Förra året var det hela 14 000 konsumenter som röstade fram Erik Lallerstedts tryffelbearnaise som innehöll häpnadsväckande 0,005% tryffel som årets matbluff 2016. Du kan läsa mer om förra årets omröstning och vinnare här.

I år har Äkta vara tagit fram 5 nya finalister utifrån 65 nomineringar som kommit in från allmänheten som tävlar om den mindre prestigefyllda utmärkelsen årets matbluff 2017. Det hela går ut på att påverka industrin som gärna tänjer på gränserna för att tjäna så mycket pengar som möjligt på att fylla ut sina produkter med billiga substitut för den egentliga råvaran som vatten, salt, socker och olika tillsatser. Orsaken till detta är för att kunna tjäna mer på sina produkter, utan konsumenterna, alltså vi vet om det. Livsmedelslagstiftning har tyvärr många gråzoner som livsmedelsindustrin gärna utforskar och vad som klassas som vilseledande marknadsföring är en väldigt hårfin gräns som de ofta har väldigt bra koll på. Det ända som hjälper mot detta är att vi konsumenter själva säger ifrån och visar för dem att vi inte tolererar deras fusk omoraliska beteende. Och då är just denna utmärkelse, ett sånt tillfälle som de berörda inte kan blunda för.

Här är de fem finalisterna till årets matbluff 2017 samt juryns motivering till varje produkt.[foogallery id=”4242″]

1. Polarica Wild Food Kronhjortskav
”Långt ifrån renskav”

Tillverkarens namn till trots kommer köttet i denna skav varken från vilda djur eller från polartrakterna. Istället kommer råvaran från farmade kronhjortar som fötts upp på Nya Zeeland, vilket framgår av ingrediensförteckningen. Trots detta berättar förpackningen snarare om vilda djur och den svenska vildmarken. Lapplands natur verkar av allt att döma ha fått stå motiv för bilden som pryder den. På baksidan står dessutom stort: ”Mat från vildmarken”.

Ingredienser: Farmat hjortkött 90% (sammanfogade bitar av kött. Nya Zeeland), vatten.

2. Kockens Ekologisk citronpeppar
Citronpeppar utan citron

Den innehåller inte citron, den smakar inte citron och den ska inte användas för att krydda citroner. Trots det heter produkten citronpeppar. Ekologisk dessutom. Den syrliga smaken kommer istället helt från tillsatsen citronsyra (E330), som namnet till trots inte kommer från citron. Enligt Äkta varas granskning av innehållet i konkurrenternas produkter, samt Kockens egna ”oekologiska” variant, visar att de alla innehåller ingredienser som citronskal, torkad citronjuice eller citronarom.

Ingredienser: 51% salt, svartpeppar, syra (citronsyra), gurkmeja, lök, vitlök, paprika, klumpförebyggande medel (E170).

3. Banderos Dip sauce guacamole style
Grön dipp med mycket lite avokado

Guacamole står det stort på förpackningen, men den här produkten är mycket långt ifrån vad denna avokadobaserade röra brukar innehålla. Visserligen står det ”style”, med betydligt mindre text under ordet, men man borde ändå kunna förvänta sig mer än ynka 0,7 procent avokadopulver i denna produkt. Största ingrediensen i denna dipp är istället vatten. Och den gröna färgen kommer förstås från färgämnen.

Ingredienser: Vatten, lök, tomat, grön paprika, rapsolja (5%), ost (MJÖLK), modifierad majsstärkelse, grön chilipeppar, kokosnötolja, röd paprika, socker, salt, MJÖLKprotein, jalapeñopeppar, avokadopulver (0,7%), koncentrerad citronjuice, syra (E330), emulgeringsmedel (E452i), stabiliseringsmedel (E415 och E412), aromer, vitlök, kryddor (kummin, cayennepeppar), antioxidationsmedel (E300), färgämnen (E160a och E133).

4. Ica Basic Citron
Det här är inte en citron

Flaskan ser ut som en citron, den enda beteckningen på den är citron, men den som vänder på pappersbladet får se att den trots detta bara innehåller 10 procent citronjuice. Resten är vatten, konserveringsmedel samt ren citronsyra, som man har använt för att göra den lika sur som riktig citronjuice. För konsumenten är det svårt att skilja denna produkt från övriga på hyllan, som enligt en granskning som Äkta vara har gjort alla innehåller ren juice, ibland med tillsats av konserveringsmedel.

Ingredienser: Vatten, citronjuice från koncentrat 10%, surhetsreglerande medel (citronsyra), konserveringsmedel (kaliumdisulfit).

5. Kiviks musteri Smultron bärdryck
Inte många smultron i drycken

På förpackningen står det stort ”smultron” samt ”smultrondryck”. Det är också, utöver ett par nyckelpigor, bara dessa exklusiva bär som är avbildade på den. I själva verket är det dock betydligt mer av såväl billigare jordgubbar som fläderbär i drycken. Endast en halv procent av innehållet är smultronjuice, vilket förstås är långt ifrån tillräckligt för att ge någon nämnvärd smultronsmak. Den kommer istället från syntetiskt framställt aromämne.

Ingrediensener: Vatten, socker, jordgubbsjuice 3,5%, fläderbärsjuice 1%, smultronjuice 0,5%, syra (citronsyra), smultronarom.

För att rösta på din favorit, klicka du här.
Med vänliga hälsningar Daniel Mårdh