I helgen avslutade vi den vegetariska veckan med en härlig Shakshuka, en spännande rätt från Tunisien där man bakar in ägg i en smakrik tomatsås.

Shakshuka är en tunisisk  äggrätt som är populär i nordafrika och mellanöstern. Den kan göras på en mängd olika sätt men i grunden består den av av en smakrik tomatragu ofta med mycket paprika och chili samt ägg som pocheras direkt i ragun. Det är både en smidig och snabb rätt men även otroligt smakrik om man gör den på rätt sätt. Rätten kan ätas som den är eller tillsammans med ett gott bröd till frukost eller som en komplett middag tillsammans med ris, couscous  eller bulgur.

Shakshuka ca 4 portioner

1msk Spiskummin
Olivolja
1 Gul lök
15cm Purjolök
1 Röd eller gul paprika
1 Chili (gärna någon lite hetare variant)
50g Blekselleri
4 Klyftor Vitlök
10st Tomater eller ca 600g tomatkross
2msk Honung
1 Kvist timjan
1msk hackad persilja
1msk Hackad koriander
4st Ägg
150g Fetaost
Salt & Svartpeppar

Gör så här

1. Börja med att rosta spiskumminen i en het torr panna, på så sätt får du ut en djupare och intensivare smak av spiskumminen.

2. Hacka under tiden alla grönsakerna i medelstora bitar.

3. Fräs alla grönsakerna tillsammans med olivolja och den rostade spiskumminen. Tillsätt honung och timjan och låt grönsakerna karamellisera en stund.

4. Hacka under tiden tomaterna grovt (om du väljer att använda hela tomater) och blandas dem med grönsaksfräset.

5. Låt alltsammans koka ihop till en smakrik ragu, tillsätt eventuellt lite vatten om det blir för tjockt.

6. Smaka upp med hackad persilja, koriander, salt och peppar och eventuellt lite mer honung.

7. Häll tomatragun i en ugnsform och gör fyra gropar i den. Knäck äggen i groparna, salta och peppra och smula fetaosten över. Grädda Shakshukan i ca 10 minuter på 200ºc tills äggen precis har stelnat.

8. Servera Shakshukan med färsk hackad koriander tillsammans med ett gott brytbröd eller exempelvis kokt ris eller bulgur.
Med vänliga hälsningar Daniel Mårdh