Den gångna veckan har jag haft fullt upp med alla blåbär vi plockade och eftersom det nu står ut blåbär ur öronen på oss och det inte fick plats med bär mer i frysen så var jag tvungen att göra något annat av de resterande blåbären, så det fick bli lite hederlig blåbärssylt. Denna gången lyxade jag till den med lite färsk vanilj som gifter sig bra med blåbären. Det sägs att ett traditionellt recept på sylt, så ska sockerhalten vara på runt 65% av bärmängden, alltså 650g socker på 1000g bär. Detta har bl.a med hållbarheten att göra, då sådan sylt näst intill håller sig hur länge som helst. Men då jag personligen försöker minska vårt dagliga sockerintag och även tycker att en sådan sylt blir för tok för söt, så har jag en mindre mängd socker i min sylt. Sylten har trots det en väldigt bra hållbarhet och får den dessutom stå svalt och mörkt så är det inga problem, då den ändå inte hinner stå på lager speciellt länge.
Sylt bör kokas till en temperatur på cirka 105 garder för att du ska få den perfekta konsistensen på din färdiga sylt. Det är pektinet i frukt och bär som får sylter och marmelader att geléa sig. En tumregel är att ju surare frukt desto mer pektin innehåller dem, just därför ska man aldrig koka marmelad eller gelé på övermogen frukt och bär. Blåbär innehåller generellt sätt väldigt lite naturligt pektin och sylten kan därför lätt bli för lös. För att förhindra detta är det bra att tillsätta lite syrlig frukt som saften av en citron eller ett syrligt äpple. I detta recept har jag använt mig utav lime som utöver syltigare konsistens även ger en fräschare smak till den färdiga sylten.

Blåbärssylt till ca 2 burkar

1200g Blåbär
400g Socker
2st Lime
1st Vaniljstång

Gör så här

1. Blanda blåbären med sockret, den urskrapade vaniljen (även skidan) och saften från de två limefrukterna i en tjockbottnad gryta, har du en
koppargryta så är det ännu bättre. Låt sedan blåbären stå och marinera i några timmar så att sockret löser sig och blåbären vätskar sig. Detta för att undvika att den färdiga sylten ska kristallisera sig.
 
2. Om inte allt socker har löst sig kan du värma på sylten på svag värme tills alla sockerkristaller löst sig. Koka sedan upp sylten och fortsätt koka tills blåbärssylten får en syltig konsistens och tjocknat en aning, detta gör den runt en temperatur på 105º, använd gärna en kökstermometer för bästa resultat. Kokas den mer så riskerar du att få en blåbärsmarmelad istället, vilket i och för sig är gott det med.
 
3. När sylten är färdig hälls sylten upp på två väl rengjorda glasburkar och förslut dem direkt.
 
4. Förvara dem sedan mörkt och gärna lite svalt för bästa hållbarhet. Jag brukar sätta mina burkar i ugnen på 125º i ca 10 minuter för att sterilisera dem innan jag använder dem. Ett annat tips är att koka dem i kokande vatten i några minuter. Detta gör man för att sylten ska få en extra bra hållbarhet och exempelvis inte börjar mögla. Ett annat tips är att vända burkarna upp och ned precis efter man förslutit burken, på så sätt steriliseras även luften i sylten som då tvingas passera genom den varma sylten.