I dagarna besökte jag skogens härliga skafferi och plockade med mig en hel del fina blåbär hem. Blåbär är både otroligt gott och nyttigt och är något jag nästintill äter varje dag. Och det är extra kul att kunna plocka sina egna blåbär direkt från skogen än att köpa dem från frysdisken i närmsta livsmedelsbutik. Sedan är dem helt gratis, något blåbären i frysdiken verkligen inte är. Så mitt tips till er alla är, ut i skogen och plocka blåbär, såg även att det förmodligen kommer bli ett riktigt bra lingonår också.
Blåbär har många användningsområden utöver goda pajer, så går det b.la göra smoothies, marmelad, sylt och muffins, eller varför inte en klassik blåbärssoppa. Det unika med denna pajen är att jag precis som några av mina tidigare pajrecept använder mig av pumpakärnor för att få en extra crunchy och smakrik paj, till skillnaden från tidigare recept där jag använt mig av hela pumpakärnor så har jag denna gången även mixat pumpakärnorna.

Blåbärspaj ca 6 portioner

Fyllning
6dl Blåbär Färska eller frysta
2msk Ljust muscovadosocker
3msk Potatismjöl
Smuldeg
2dl Dinkelsikt
1dl Havregryn
1dl Pumpakärnor
3/4dl Ljust muscovadosocker (ca 60g)
100g Kallt smör
1 Nypa salt

Gör så här

1. Smörj en pajform ca 28 centimeter i diameter med smör eller olja.
 
2. Lägg i blåbären och fördela socker och potatismjölet jämt över dem.
 
3. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare och mixa allt till ett fingrynigt mjöl. Tillsätt det kalla smöret och mixa ihop till en lagom smulig deg. Degen ska bilda klumpar men ändå inte vara för fast.
 
4. Fördela smuldegen jämt över blåbären och grädda i ugnen på 200º i ca 20 minuter.
 
5. Låt pajen svalna något och servera sedan med lättvispad vaniljgrädde