En smoothie kan varieras väldigt mycket och består av frysta eller färska frukter, bär eller grönsaker som mixas och inte allt för sällan blandas med yoghurt. Smoothies kan jämföras lite med milkshake, men då milkshake ofta har ett mer ohälsosamt rykte och ofta innehåller glass eller mjölk, så har smoothie istället ett mer hälsosamt rykte och är istället mest gjord på juice eller yoghurt. Smoothie började först bli populärt i början av 2000-talet men slog igenom på allvar först under de senaste åren och idag är smoothie ett vanligt innehåll både på våra caféer och barers menyer likaså i våra livsmedelsbutikers varuutbud.
Att göra glass på en smoothie är väldigt gott och du får även lite beroende på vad du har i din smoothie oftast en väldigt nyttig och hälsosam glass. Denna smoothieglassen består endast av 3 ingredienser (Mango, jordgubbar och apelsinjuice) så den är både väldigt enkel att göra och väldigt naturlig då den endast består av rena frukter och bär, en riktig hälsokick med andra ord.

Smoothieglass på mango och jordgubbar

1 Mango eller ca 225g frusen i kuber
150g Färska jordgubbar
1,5dl Färskpressad apelsinjuice
(Ev 1 msk honung)

Gör så här

1. Skala och tärna mangon om du använder färsk, om du använder fryst så kan du halvtina mangon på en tallrik. Ställ åt sidan
 
2. Rensa och skiva jordgubbarna ned i en mixer eller blender, spara dock undan ett par stycken till senare.
 
3. Mixa de skivade jordgubbarna till en slät puré tillsammans med hälften av apelsinjuicen i blundern/mixern.
 
4. Preparera sedan lagom antal glassformar, jag använder mig utav glassformar gjorda av silikon, som gör det väldigt enkelt att sedan ploppa ut de färdiga glassarna. Formarna och pinnarna köper jag b.la här. Denna satsen blir ungefär 6 stycken glassar på ca 1 deciliter vardera.
 
5. Fördela först jorhdgubbspurén i toppen av formen. Mixa under tiden mangon med den resterande mängden apelsinjuice till en slät puré
 
6. Lägg i lite av de undansparade jordgubbsbitarna i formen och fyll på med mangopurén. Dra lite med en glasspinne genom formen för att marmorera glassarna lite. Innan du sätter pinnarna på plats och fryser in glassen i 2-3 timmar eller tills dem är genomfrysta.
 
7. Ploppa ut glassarna, enklast görs detta genom att snabbdoppa dem i lite hett vatten. Om inte glassarna ska avnjutas på en gång så går det enkelt att plasta in dem och förvara dem till ett senare tillfälle i frysen.