Även om midsommar nu är över för detta året så kan klart denna goda sill avnjutas vid andra tillfällen inte minst vid jul och påsk som är andra stora sillhögtider då vi svenskar åter äter sill i mängder. Förra året gjorde jag en somrig rabarber och citronsill som var smaksatt med långpeppar, en sill jag även varmt kan rekommendera.

Att det blev en bbq-sill var mest för att jag hade lite över av min goda bbq-sås som jag delade här förra veckan. Den rökiga tonen från bbq-såsen gör att smakerna går lite åt rökt fisk och smaken kan påminna lite om rökt makrill i tomatsås. Smaken beror självklart även på hur rökig du har gjort din bbq-sås från början,om du inte gjort den så rökig så blir det nog mer en väldigt kryddig och smakrik tomatsill. Grunden till sillen är som i många andra av mina sillrecept vanlig inlagd sill.

Bbq-sill

250g Inlagd sill
2dl Bbq-sås
Ev lite olivolja för extra smak

Gör så här

1. Häll av dden inlagda sillen i ett durkslag eller sil, så att all inläggningslagen rinner av, annars blir sillen lös och vattnig.
 
2. Smaka till bbq-såsen med lite extra virgin olivolja om du vill ha en lite rundare smak på sillen, detta kan uteslutas om så vill. Vill du även ha en rökigare sill så kan du även tillsätta ett par droppar hickory liquid smoke till bbq-såsen.
 
3. Blanda sillen med bbq-ssåen och lägg sedan sillen i en passande kärl, förslagsvis ett glasburk med patentlock. Sillen kan sedan förvaras i kyl i upp till 2-3 veckor om så önskas. Sillen kommer sedan att lösas upp av syran i ättikan.