Cheesecake är en väldigt enkel och smidig dessert som kan förbereda i upp till flera dagar i förväg, så vad blir inte bättre nu till midsommar än en jordgubbscheesecake som kan göras några dagar i förväg och bara behövs plockas fram och garneras med lite färska bär eller vad man har efter sillen på midsommarafton.
Oftast skiljer man på två varianter av cheesecake, den bakade och den kallrörda varianten. Denna jordgubbscheesecake tillhör den senare varianten och är även den som är enklast och snabbast att göra. I dessa kallrörda varianter så använder man någon typ av gel för att binda ihop ostmassan medan man oftast använder ägg i de bakade varianterna. I detta receptet har jag använt vanligt gelatin men det går även att använda agar agar som är ett växtbaserat geleringsmedel för dem som inte vill äta gelatin.
Det finns även en uppsjö av  färdiga cheesecake i våra livsmedelsbutiker men de innehåller ofta väldigt många onödiga ingredienser som vi nog egentligen skulle må bättre utav utan. Här nedan är ett exempel på innehållet i en lyxig smultroncheesecake som går att köpa i de flesta livsmedelsbutiker. Nästan lite skrämmande läsning, iallafall i mina ögon.

Innehållsförteckning
Färskost 20% (pastöriserad mjölk, grädde, mjölkSYRABAKTERIER, salt), vatten, smultron (12,5%), socker, glukosfruktossirap, hydrogeniserad SKUMmjölk, veteMJÖL, ägg, vegetabiliska oljor (kokos, palmkärna), hydrogeniserad äggVITA, vegetabiliska fetter (kokos, palmkärna), glukossirap, stabiliseringsmedel: sorbitolsirap E420, gelatin, alkohol, modifierad stärkelse, rödbetssaft, emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av fettsyror, mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar, lecitin (solros) E322, mono- och diglyceriders, mjölkSYRAESTRAR, aromer, aprikospuré, mjölkPROTEIN, bakpulver: natriumväterkarbonat E500, dinatriumdifosfat E339, monokalciumfosfat E341, förtjockningsmedel: xantangummi E415, pektin E440, guarkärnmjöl E412, salt, citronsyra E330, antioxidationsmedel: askorbinsyra E300. Innehåller mjölk, vete, ägg. Kan innehålla spår av nötter och soja.

Jordgubbscheesecake ca 12 portioner

Botten

12st Digestivekex (ca 150g)
100g Smält smör

Fyllning
500g Färskost
2dl Socker
3dl Jordgubbspuré (Ca 400g Jordgubbar)
3dl Vispgrädde
8 Blad gelatin
1 Vaniljstång

Gör så här

1.Mixa kexen i en matberedare till fina smulor, tillsätt sedan det smälta smöret så att det blir en kladdig deg. Tryck ut blandningen i en bakpapperbeklädd springform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ svalt en stund så att den får sätta sig.

2. Lägg gelatinet i kallt vatten så att det får svälla.

3. Om du använder färska eller frysta jordgubbar så gör du först puré av dem genom att värma upp dem i en kastrull och sedan mixa dem lätt med en stavmixer eller mosar dem för hand med en sked eller slev. Pressa sedan jordgubbspuré genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna och få en slät och fin puré.

4. Mät upp så att du har 3 deciliter jordgubbspurén och tillsätt sedan sockret och en urskrapad vaniljstång värm på jordgubbspuren tills allt socker löst sig.

5. Pressa ut allt vatten från gelatinet och tillsätt det till den varma jordgubbspurén och ställ åt sidan.
Sila åter jorgubbspure och ta till vara på vaniljstången (Den går att använda om du exempelvis ska göra ditt egna hemlagade vaniljsocker eller om du ska laga saft eller fruktkräm framöver). Blanda jordgubbspurén med färskosten till en homogen massa.

6. Vispa upp grädden till ett lätt skum och vänd ner den i jordgubbsostsmeten. Att man vänder i den istället för att vispa i den, är för att man vill behålla så mycket lustighet från grädden som möjligt.

7. Fyll din förberedda springform med smeten, så att den blir jämnhög och låt kakan sätta sig i kylen i ett par timmar. Så här långt kan du även förbereda din cheesecake och sedan förvara den i kylen i ett par dagar innan du tar fram och garnera den.

8. Ta fram cheesecaken och garnera med färska bär, maräng, choklad eller vad du har till hands. Låt sedan kakan stå och temperera i rumstemperatur i någon timme innan den avnjuts för bästa konsistens och smak.