Brukar du slänga räkskalen efter du ätit räkor? Gör inte det, gör istället en god och mustig räkfond på dem. Supergott och perfekt till fisk och skaldjurssoppan.

Här hemma äter vi en hel del räkor och det blir en hel del skal över. Personligen brukar jag frysa in dem för att sedan plocka fram dem när jag fått en lite större mängd i frysen och sedan göra en god räkfond på dem. Det går både snabbt och blir även en otroligt god fond eller buljong som jag sedan kan använda i både soppor, grytor och såser. Ett smart tips är att frysa in den i små portionsförpackningar så kan du enkelt plocka fram den mängd du behöver. Annars går det alltid bra att koka upp räkfonden (precis som med alla andra fonder och buljonger) och sedan frysa den på nytt. Det går även att koka ner räkfonden till en mer koncentrerad fond om man så vill, då kan man istället frysa in dem i isfack och sedan ploppa ut dem och förvara dem i en fryspåse i frysen.

Räkfond ca 2 liter

Räkskal (ca 3 liter)
2 Gula lökar
2 Morötter
1/4 Rotselleri (Normalstor)
6 Klyftor vitlök
1/2dl Tomatpuré
1 Fänkål
1 Knippe rosmarin
4 Lagerbad
8 Svartpepparkorn
1/2l Vitt vin
Vatten

Gör så här

1. Strö ut räkskalen på en ugnsplåt och ringla eller bred ut tomatpurén ovanpå. Rosta av dem sedan på 200º i ca 10 minuter eller tills de blivit lätt rostade och en ljuvlig doft sprider sig i köket.

2. Hacka under tiden alla grönsakerna till mindre tärningar ca 2-3 cm stora och bryn dem lätt med lite matfett i en tjockbottnad gryta. Själv använder jag smör men olivolja eller annat matfett går också bra.

3. Tillsätt de rostade räkskalen och lägg i kryddorna och vinet. Fyll sedan upp med vatten så att det täcker. Låt alltsammans koka upp långsamt.

4. När räkfonden kokat upp är det bra om man skummar av det skummet som lägger sig på ytan då detta annars kommer göra fonden grumlig och kan även i vissa fall ge en lite bitter eftersmak. Sjud sedan fonden i ca 20 minuter på låg värme. Dra sedan fonden åt sidan och låt den stå och efterdra i kastrullen tills den kallnat lite.

5. Sila fonden genom en finmaskig sil, gärna en chinois för bästa resultat och pressa gärna lite med en slev eller liknande för att få ut så mycket smak ur koket som möjligt.

6. Koka upp den silade fonden på nytt och låt den koka ihop till den koncentration du önskar. Själv brukar jag koka ner den ungefär till hälften då det tar mindre plast att förvara den då och det går alltid att tillsätta vatten på nytt om man vill ha den mindre koncentrerad.