När jag lagar potatisgratäng, vill jag ha den väldigt krämig. För att få den extra krämig så gör jag den på ett lite annorlunda vis än vad de flesta säkert är vana vid.

En potatisgratäng som är torr och okrämig är sällan någon stor gastronomisk upplevelse och många är nog på jakt efter den krämigaste potatisgratängen, den där potatisgratängen man lyckas få på restaurang ibland om man har tur.
Knepet är att man istället för att gratinera potatisgratängen från scratch i ugnen. Istället förkokar gratängen i en kastrull till potatisen har mjuknat och gräddmjölken har tjocknat för att sedan avsluta med att gratinera den snabbt med ost i ugnen under grill. resultatet blir en väldigt krämig och god potatisgratäng som blir uppskattad av de flesta. Så här lagar jag min gratäng.

Potatisgratäng ca 6 portioner

1kg Skalad potatis
1 stor skalad lök
2 Klyftor Vitlök
3dl Vispgrädde
4dl Mjölk
Salt & Svartpeppar
Ev andra kryddor efter smak
1dl Riven ost, gärna någon lagrad

Gör så här

1. Skär potatis och löken fint för hand eller i en matberedare (ca 5mm, tjocka). Hacka även vitlöken fint och blanda allt i en tjockbottnad kastrull.

2. Häll på grädden, mjölken och salt och peppar efter smak. Kom ihåg att potatisen kan suga upp en hel del salt, så salta hellre lite mindre nu och mer efterhand. Låt allt koka upp och sedan stå och småsjuda på svag värme tills potatisen och löken är mjuknat och blivit krämiga . Smaka av med mer salt och peppar om det behövs och tillsätt även andra kryddor om så önskas. Så här långt kan du förbereda dagen eller dagarna innan du ska äta potatisgratängen, så länge du förvarar den i kyl.

3. Lägg upp gratängen i den formen eller formarna som du tänker servera gratängen i. Strö över riven ost jämt över gratängen, använd gärna en god lagrad ost eller flera olika sorter för en komplexare och djupare smak.

4. Gratinera potatisgratängen under grill på 225º i ca 10-15 minuter beroende på vilken gratängform du valt att använda. Personligen använder jag gärna små portionsformar såsom dessa.