Cremé Catalana är traditionell Katalansk dessert med smak av citrus och kanel och som påminner väldigt mycket om Creme brulé.

Ett annat namn på denna utsökta efterrätt är ”Crema de Sant Josep”, efter Josef från Nasaret och äts traditionellt den 19 mars på Josefs namnsdag enligt helgonkalendern. Cremé Catalana är precis som Cremé bruleé en puddingliknande dessert på ägg, mjölk, grädde och bränt socker. Skillanden är att en klassisk Cremé Catalana smaksätts med kanel och citrus medan en Cremé brulé traditionellt smaksätts enbart med vanilj. Personligen så älskar jag denna typ av dessert och måste erkänna att det är en av mina riktiga favoriter som jag avnjuter vid speciella tillfällen.

Cremé Catalana 6 portioner

3dl Vispgrädde
2dl Mjölk
5st äggulor
75g Ljust muscovadosocker
2st Kanelstång
1 Vaniljsstång
Zest från en apelsin
Zest från en citron
1 Nypa salt

Gör så här

1. Sjud upp vispgrädde och mjölk tillsammans med kanelen och vaniljstången. Tillsätt zest och dra åt sidan.

2. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt den varma grädd och mjölkblandningen under omrörning. Låt stå och dra en halvtimme.

3. Sila blandningen och portionera dem i 6 lagom kokottformar eller andra passande formar.

4. Baka av dem i vattenbad på 100º i ca 40 minuter eller tills de stannat sig. Låt dem svalna.

5. Strö ett tunt lager socker på dem och bränn av dem med en brännare eller kör dem under grillen i ugnen en kort studn tills sockret karamelliserat sig. Servera dem gärna med färska frukter och bär.