Att gör en kaka eller dessert med mindre socker än vad en vanlig motsvarighet innehåller är inte så svårt och är enligt mig ofta godare, då de flesta recept oftast innehåller överdrivet med socker och sötma. Socker är även något vi lätt blir beroende av och våra smaklökar vänjer sig lätt vid en söt smak, vilket gör att vi hela tiden vill ha något som är ännu sötare att stoppa i munnen. De flesta söta recept du kan hitta här är just sådana recept, recept som innehåller mindre socker än vad andra motsvarande recept gör men de smakar ändå otroligt gott. Denna kladdkaka som jag personligen tycker kan vara minst lika god som en vanlig kladdkaka, innehåller inget tillsatt socker i huvudtaget, utan får all sin sötma från torkade ekologiska dadlar och lite honung.

Båda dadlar och honung har i forskning visat sig vara väldigt nyttigt för oss. Dadlar har b.la visat sig har en skyddade effekt på vårt hjärta och honung har utöver en väldigt antibakteriella egenskaper visat sig öka fettförbränningen i våra kroppar. Denna kladdkaka innehåller dessutom både mandel, jordnöt och cashewnöt , vilket stabiliserar vårt blodoscker och innehåller mängder av skyddande antioxidanter och fibrer. Så helt enkelt en kaka du bör äta så ofta du kan istället för att undvika så ofta du kan, det perfekta varje -dagsfikat helt enkelt. Kladakkan är dessutom både mjölk och glutenfri.

Sockerfri Kladdkaka ca 8 portioner

60g Torkade urkärnade dadlar (ca 7st)
2msk Honung
100g Jordnötssmör
3msk Kokosolja
1dl Cashewnötter
5msk Kakao
4 Ägg
2dl Mandelmjöl
1 Nypa Himalayasalt

Gör så här

1. Mixa dadlar honung, jordnötssmör och kokosoljan tillsammans med cashewnöttern till en slät smet. Genom att blötlägga cashewnötterna får du en krämigare smet, dessutom så blir alla nötter och frön mer näringsrika för oss människor om de först blivit blötlagda.

2. Tillsätt ägg och kakao och mixa in det i smeten. Tillsätt tillsist mandelmjölet och en nypa Himalayasalt. Blir smeten för tjock, så kan man tillsätta lite vatten. Smeten ska påminna ióm en traditionell kladdkakesmet.

3. Häll smeten i en smord och gärna bakpappersbeklädd Länktext”>springform på ca 24cm i diameter. Baka sedan kladdakakan i ugn på 175º i ca 10-12 minuter. Kakan ska fortfarande kännas kladdig. Låt kakan svalna och ställ den sedan med fördel i kyl i någon timme för godast och kladdigast resultat.

4. Servera gärna kladdkakan med lättvispad grädde och färska bär.