Sotad lax är en perfekt förrätt till middagsbjudningen som kan varieras både i smaksättning och med olika tillbehör. En sotad lax passar även bra in som en rätt på julbordet.
Lax är en fisk som uppskattas av de flesta och den kan tillagas på så många olika sätt. Personligen tycker jag laxen gör sig bäst i en lite råare form som när den är gravad, eller marinerad i något, fast självklart är den även utsökt som stekt, grillad eller ugnsbakad med. Att laxen är sotad innebär att den bara är hastigt stekt i en väldigt het panna i några sekunder på vart sida, alltså den har en rå kärna med ett brynt yttre och då gärna med tillsammans med goda kryddor.

Laxen är idag en av världens vanligaste fiskar och konsumeras i alla världens hörn. Tyvärr så är den viltfånagde laxen inte så vanlig längre utan det är näst intill uteslutande den uppodlade laxen som hamnar på våra tallrikar. Denna laxproduktion har synats allt mer på senare år och även om industrin försöker lägga locket på så misstänks denna uppfödning av lax inte bara skada miljön på ett väldigt negativt sätt, fiskarna är även hårt medicinerade med antibiotika och andra kemiska gifter. Vissa påstår att den odlade laxen är något av de mest förorenade du kan äta och att den dessutom  inte innehåller alla de hälsosamma fetter och näringsämnen som den ursprungliga laxen gör. Dock så har det på senare år även dykt upp ekologiska uppfödare som är mer hållbara för miljön och som inte använder antibiotika och andra gifter i produktionen. Så fråga gärna din handlare efter ekologisk lax istället för den vanliga, finns den inte i fiskdisken så brukar den iallafall numera finnas i frysdisken är min erfarenhet

Sotad lax

200g Lax (Ekologisk eller vild)
2msk Salt
Kryddblandning
1msk Torkad fänkål
1msk Torkad Kummin
1/2msk Hel svartpeppar

Gör så här

1. Se till att stycka ut en fin bit av laxens rygg, men även en vanlig laxfilebit går bra. Dra av skinnet och ta bort alla eventuella kvarvarande ben.

2. Gnid in fisken i saltet och lägg den i en plastpåse och förslut den väl. Låt sedan laxen rimma i kyl i ca 12 timmar, förslagsvis över natten.

3. Detta moment är inte nödvändigt men kommer att göra laxen lite fastare och ge den en godare smak.

4. Lägg alla kryddorna i en torr gjutjärnspanna och rosta dem lätt på medelhög värme, detta gör att du får ut en intensivare smak från kryddorna, men se till att du inte bränner dem. Mal dem sedan i en kaffekvarn eller fint i en mortel.

5. Ta fram laxen och torka den helt torr. Vänd sedan laxen i kryddorna så att den blir helt täckt av kryddblandningen. Om du inte valt att rimma din lax så kan du även blanda i lite salt i kryddblandningen.

6. Hetta upp en gjutjärnspanna på hög värme och sota laxen i ca 30 sekunder på varje sida, var inte rädd om det ryker lite, det ska det göra. Laxen ska bli lite sotig det är det som meningen med själva sotningen.

7. Låt den sotade laxen svalna och skiva sedan upp den i tunna bitar och servera med goda tillbehör, själv tycker jag att denna laxen passar bra tillsammans med en krämig avokadodipp smaksatt med lite citron och vitlök och en krispig sallad.