Att göra köttbuljong är det perfekta helggörat. Även om köttbuljongen mest sköter om sig själv, så måste den ändå stå och puttra i många timmar, för att du ska få ut bästa möjliga smak på din köttbuljong.
Att göra sina egna buljonger och fonder ses som väldigt pretentiöst för många, men faktum är att just buljonger och fonder är något som näst intill är omöjligt att få tag på ute i handeln. Om man då räknar bort alla fuskvarianterna som för många människor är förknippat med buljonger och fonder, som den lilla smakrika tärningen från knorr eller från Bongs lyxiga flytande fonder som ser så gastronomiska ut på tv-reklamen. Men de få verkligen vet är att dessa fonder och buljonger, för det mesta består av salt ett relativt billigt livsmedel som är uppsmakad med aromämnen och smakförstärkare och även i de flesta fall fått sin färg från färgämnen. Alltså inget du egentligen behöver i din matlagning. Många som gjort egen stek eller bräserat en god köttbit, vet säkert hur otroligt goda såser man får av stekskyn, något man inte kommer i närheten av, när man lagar sås på buljongtärning, det är just dessa smakar du vinner genom att göra dina egna buljonger och fonder.

Jag kan personligen erkänna att jag inte alltid använder mig av hemlagade fonder, ibland får även jag ta till genvägen, eller så struntar jag helt enkelt i buljongen och smaka till min mat med hjälp av salt och kryddor istället. Det är ju trots allt främst salt du får genom att använda buljong, lägg till en burk aromat och lite koloritsoja så har du praktiskt taget ersatt hela buljongtärningen, men hur flott låter det, när du ska ha middagsbjudning?

Köttbuljong ca 1 liter

2kg Köttben (nöt eller kalv)
2 morötter
100g Rotselleri
2 gula lökar
6 Vitlöksklyftor
Vatten

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225º. Medans ugnen blir varm så delar du lökarna i två och morötterna i liknande stora bitar, lite beroende på hur stora de är. Skär även rotsellerin i stora bitar och krossa vitlöksklyftorna lätt. Placera allt på en ugnsplåt tillsammans med köttbenen. Har du andra grönsaker såsom purjolök, pasletrnacka mm så går det med bra, man tager lite vad man haver hemma helt enkelt.

2. Rosta benen med grönsakerna i ca 30 minuter eller till köttet och grönsakerna är rostade, var inte rädd för att grönsakerna och köttet får lite mörkare färg, det blir bara en mustigare smak på buljongen då.

3. Lägg ned de rostade benen och grönsakerna i en stor tjockbottnad kastrull och fyll upp med vatten så att det täcker. Koka upp buljongen och skumma av skummet väl, annars får du en grumlig buljong och skummet kan även ge köttbuljongen en tråkig bismak. Sänk sedan värmen och låt buljongen stå och småputtra i 7-8 timmar, se till att vattnet täcker benen, så använd gärna lock och fyll på med mer vatten om det skulle koka bort för mycket. Skumma även bort eventuellt skum och fett som stiger till ytan under tiden den kokar. Du kan även koka med övermogna tomater, skrumpen svamp och andra överblivna grönsaker i buljongen under koktiden, dock så lämpar sig sallad, gurka, zucchini och liknande grönsaker inte sig så bra. Det är även gott att koka med lite goda örter såsom rosmarin och timjan om man har det hemma, men givetvis går det att hålla buljongen ganska plain, så kan man hellre smaka upp såserna man lagar av buljongen senare istället.

4. När buljongen har kokat färdigt silar du av den genom en finmaskig sil och låter sedan buljongen koka ned ytterligare till valfri koncentration, ju mer du kokar den, desto kraftigare smak blir det på buljongen och samtidigt tar den mindre plats i frys och kyl.