Jag är nog lite av en chocoholic och chokladmousse är en av mina stora favoriter. Jag älskar den fylliga chokladsmaken tillsammans med moussens lena och luftiga konsistens som smälter på tungan, inte mycket som är bättre än just den känslan.

Chokladmousse är något som kan göras på vördigt många sätt, alltifrån vispad grädde som vänds ner i smällt choklad till motser lagade på italiensk maräng eller gelatin. I denna variant använder jag mig av en så kallad Pâté à bombe, som betyder att man gör en sockerlag av vatten och socker som man sedan värmer upp till 121º, sockerlagen slås sedan över vispad äggula i en tunn fin stråle under tiden som man vispar på låg hastighet, tills den är sval igen. Detta gör att chokladmoussen smälter snabbt på tungan och får den där extra lena konsistensen.

Chokladmousse ca 4 portioner

1/2dl Vispgrädde
110g Mörk choklad (minst 60%)
1/2dl Muscovadosocker
20g Vatten
2 Äggulor
175g Vispgrädde

Gör så här

1. Värm upp den första mängden vispgrädde, hacka under tiden chokladen i mindre bitar. Häll den varma grädden över chokladhacket och rör den till en slät smet utan klumpar.

2. Blanda socker och vatten till sockerlagen och värm den med hjälp av en stektermometer till 121º, under tiden som du vispar äggulorna till ett fast skum. Häll den varma sockerlagen ner i äggvispet i en tunn stråle medan du fortsätter att vispa långsamt, vispa sedan vidare tills äggvispet svalnat, det är detta som kallas för en Pâté à bombe. Blanda den smälta chokladen med Pâté à bomben så den beblandar sig väl.

3. Vispa sedan den sista mängden grädde löst och vänd försiktigt ner hälften av grädden i ägg och chokladblandningen.Vänd sedan ner chokladsmeten i den resterande grädden. Se till att inte vispa utan blanda med slickepott, annars kan chokladmoussen spricka.

4. Fyll i formar och ställ in i kylen eller frysen.

5. Servera gärna moussen med vispad vaniljgrädde, rårörda bär och några frasiga krutonger, eller njut av den, bara som den är.