Nutella är ett av världen populäraste livsmedel och vi äter inte mindre än ca 179 000 ton Nutella om året. Det säljs faktiskt en burk  Nutella var 2,5 sekund, detta kan jämföras med att det föds ett barn i världen var 8e sekund.
Nutella har faktiskt sitt ursprung redan från Napoleons dagar, då han på 1800-talets början försökte vinna kriget mot engelskmännen genom att strypa handeln och chokladpriset steg i höjden. Uppfinningsrika chokladtillverkare började då att dryga ut chokladen med hasselnötter, vilket det fanns gott om, för att få chokladen att räcka längre men det var först efter andra världskriget när chokladpriset åter steg i höjden och hasselnötstricket upprepades som den fick sitt stora genombrott. Men från början kallades den för Pasta Gianduja och var en fastare skivbar smörgåsprodukt men efter föräldrar klagade över att deras barn plockade bort choklad-skivorna från brödet och endast åt dem, gjordes den krämigare och bytte även sedermera 1964 namn till dagens Nutella.

Tyvärr så är innehållet av dagens Nutella inte vad det en gång i tiden har varit, från början bestod den av choklad och hasselnötter. I dag är innehållet mer av ett konstlat innehåll och består till störst del av socker och härdade palmoljor, endast 13% är hasselnötter och kakaoinnehållet är bara blygsamma 7%. Men tur är att det är relativt enkelt att göra sin egna Nutella, på riktig choklad och hasselnötter och utan en massa skumma tillsatser och härdade palmoljor. Allt du behöver är en kraftig mixer eller matberedare och fina kvalitetsråvaror.

Nutella 

2dl Hasselnötter
200g Hackad choklad (60-70%)
2,5dl Vispgrädde
1/2dl Kakao
1/2dl Ljust muscovadosocker
1dl Hasselnötsolja eller annan neutral olja
1 Nypa salt

Gör så här

1. Värm ugnen till 200º och rosta hasselnötterna i ca 10 minuter. Genom att rosta nötterna får man fram en mer nödigare smak från nötterna. Men se upp så att du inte rosta dem för länge, då kan det istället uppstå en bitter smak som inte är så angenäm i Nutellan.

2. När nötterna har svalnat så mixas nötterna i en mixer eller matberedare till ett fint mjöl, man bör även stanna mixern ibland och skrapa ner hasselnötterna från kanterna då de gärna sätter sig där. Tillsätt den hackade chokladen och mixa vidare till en len och hyfsat len massa.

3. Värm upp grädden med kakaon, salt och muscovadosockret i en kastrull till 50-60º. Häll sedan den varma chokladgrädden över nöt och chokladhacket samtidigt som du fortsätter att mixa.

4. Låt sedan nötblandningen svalna i mixern lite innan du häller i olja under fortsatt mixning tills du fått en slät och fin kräm.

5. Häll upp Nutellan i en burk med tätslutande lock och förvara sedan Nutellan ute i rumstemperatur om du vet att du kommer att äta upp den under de närmaste dagarna. Om du vill att Nutellan ska hålla länge så förvarar du den i kyl där den håller sig länge och tar istället fram den en liten stund innan du ska använda den.

6. Nutella har många användningsområden, den kan b.la användas i bakverk eller som fyllning i tårtor och bakelser men även som traditionellt på en skiva bröd eller varför inte som rippel till en god hemlagad glass.