Att lyckas med sina egna mjölksyrade (fermenterade) grönsaker är lättare än vad många tror. Själv testade jag att göra syrade morötter med rödlök, vilket blev väldigt goda. Det finns även lite olika tillvägagångssätt, jag har i detta recept valt metoden där man häller en 2 procentig saltlake över de råa grönsakerna.
Att äta mjölksyrade (fermenterade) grönsaker är något som är väldigt nyttigt för oss och speciellt idag när så mycket av vår mat allt mer är upphettad och processad ofta i flera led innan den når vår tallrik på middagsbordet. Detta tillsamman med den ökande stressen i vårt samhälle gör att många drabbas av obalans i vår egen bakterieflora som ger de skadliga bakterierna chansen att växa till. Genom att fermentera grönsakerna så skapas nyttiga mjölksyrebakterier som kanske mest är kända under samlingsnamnet probiotika. Dessa bakterier har en väl dokumenterad förmåga att hålla magen bra och därmed stärka vårt immunförsvar mot skadliga bakterier och sjukdomar. När vi äter mat rik på probiotika så blir miljön på kroppens slemhinnor inte lika gästvänliga för sjukdomsalstrande bakterier och resultat blir ett bättre immunförsvar och du kan slippa krånglande mage och envisa influensaepidemier. 

Innan kyl och frys gjorde sitt intåg i våra liv var fermenterade livsmedel ett vanligt sätt för att förlänga hållbarheten och förvaringstiden på våra livsmedel, det åts även mer rena och oprocessade livsmedel där de naturliga bakterierna fanns kvar i maten.

Syrade morötter med rödlök

Inläggningslag
1l Vatten
20g Salt
10 Pepparkorn
3 Lagerblad
Senapsfrön

Grönsaker
5st Morötter
1st Rödlök
6 Klyftor Vitlök
5cm Ingefära

Gör så här

1. Koka upp allt till inläggningslagen och låt allt stå och svalna.

2. Skala under tiden morötterna, löken, vitlöken och ingefäran. Strimla sedan morötterna med hjälp av en mandolin eller med en kniv. Skär även rödlöken i mindre båtar, genom att dela den i två och sedan strimla den fint. 

3. Blanda morot och lök och lägg ner dem i väl rengjorda glasburkar. Dela ingefäran i lika många delar som du har burkar och lägg en bit i varje burk, fördela även vitlöken i större bitar över burkarna. Häll sedan på den kalla lagen så att det täcker grönsakerna men lämna någon centimeter  luft upp till kanten för att förhindra att det svämmar över när grönsakerna börjar fermentera. 

4. Stäng burken och ställ den på en bricka. Förvara mörkt i rumstemperatur i 1-2 veckor. Därefter kan grönsakerna förvaras i kyl i flera månader. En upp och nedvänd papperskasse som sätts över fungerar också bra. De första dagarna kan det vara bra att öppna burkarna någon gång per dag för att lätta på trycket, samtidigt håller du koll på jäsningsprocessen. Det bör börja bubbla i burken efter 1–2 dagar.  När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas.

5. Jag gör mina syrade grönsaker enbart på ekologiska råvaror, främst för att de innehåller fler naturliga mjölksyrebakteroier än vanligt konventionellt odlade livsmedel, sedan slipper man även oönskade rester av besprutning och bekämpningsmedel. Grönsakerna är väldigt goda att äta som de är, eller som ett gott tillbehör till det mesta, varför inte som topping på en god macka.