Förra veckan bjöd jag på receptet på min egengjorda Nutella. Nutella är ett livsmedel som kan användas på många olika sätt, som i min goda semifreddo med Nutella och maräng, som både är en enkel dessert att förbereda i förväg och otroligt god.
Jag tycker att vi ska minska på vår sockerkonsumtion men med det menar jag inte att vi aldrig ska kunna unna oss något sött. Däremot så tycker jag personligen att det är ganska onödigt att stoppa i sig saker som inte ger något mervärde för vår hälsa, såsom godis gjorda på fejkade aromer och färgämnen eller färgade söta sodadrycker utan något som helst näringsinnehåll som bara ger oss tomma kalorier i form av snabba sockerarter. En hemgjord dessert däremot, som är lagad på riktiga råvaror kan tillföra kroppen något bra även om den innehåller en hel del socker. Innehåller desserten dessutom nötter som i denna hemgjorda semifreddo så hjälper nötterna till att sänka blodsockerrusningen som sockret kommer att skapa, då nötter har en bevisad kraftigt blodsockersänkande effekt på oss. Så nötter är ett bra knep för att hålla ditt blodsocker i schack, speciellt om du har diabetes där nötter har visat sig ha en ännu större effekt på vårt blodsockret än hos fullt friska människor. Nötter innehåller utöver det bra med nyttiga fetter som är bra för vår hjärt och kärlhälsa. Så var inte rädd för att tillsätta lite nötter till måltiden, även i annat än desserter såsom i en god sallad eller att strö över en färdig måltid.

Semifreddo med nutella och maräng ca 10 portioner
Marängbotten
80g Äggvita (ca 2st)
75g Socker
50g Florsocker

Nutellarippel
1dl Vispgrädde
2st Äggulor
1/2dl Ljust muscovadosocker
5msk Nutella

Semifreddo
3 Ägg
2 msk Socker
2.5 dl Vispgrädde
50g Rostade hasselnötter
1krm Vanilj
1 Nypa salt

Marängbotten
1. Vispa upp äggvitan i en väl rengjord bunke med stora handrörelser eller på medelhastighet om du använder en elvisp, tills skummet börjat resa sig, tillsätt då sockret och fortsätt att vispa till en hård maräng. Sikta i florsockret genom en finmaskig sil och vänd det försiktigt in i marängen med hjälp av en slickepott eller liknande. Vispa inte för hårt, för då kan marängen sjunka ihop. Klä en väl rengjord springform (24-26cm) med bakpapper och häll marängsmeten i formen och bred ut till en jämn marängbotten. Om du vill kan du även röra ned rostade hackade mandlar eller andra nötter i marängvispet. Men var noga med att inte vispa in det, för då kommer fettet från nötterna få marängen att sjunka ihop och resultatet blir en seg och svampig marängbotten. Baka sedan marängbottnen på 100º i ca 90 minuter eller tills den är spröd och genombakad. Jag brukar låta den stå kvar i ugnen över natten, så att den hinner torka ut ordentligt.

Nutellarippel
2. Vispa ut äggulorna i grädden och sockret, värm sedan upp blandningen som en vaniljsås under vispning, tills den tjocknar. Såsen får inte bli varmare än 85º för då kan såsen spricka. Ställ sedan av såsen från värmen och blanda i Nutellan medan den fortfarande är varm. Låt Nutellarippeln svalna i rumstemperatur.

Semifreddo
3. Separera äggen och lägg i var sin skål. Vispa äggulan tillsammans med hälften av sockret till ett tjockt skum, helst med en elvisp. Vispa seden grädden i en annan skål tillsammans med vaniljen.

4. Blanda ihop äggvipet med den vispade vaniljgrädden. Vispa äggvitorna tillsammans med resterande socker till en fast maräng. Hacka hasselnötterna grovt, använd gärna en nötmal för att underlätta hackandet, tillsätt nöthacket i ägg och gräddblandningen och vänd sedan ned marängen med stora och bestämda rörelser, så att smeten förblir luftig och hög.

5. Smaka av med en nypa salt och häll smeten över marängbottnen som ska vara kvar i sin form. Skeda ut nutellarippeln över toppen och sprinkla med hackade mandlar. Dra sedan med en kniv eller liknade förmäl så att du ripplar tårtan.

6. Ställ sedan i frys i ca 2 timmar så att den blir fryst. Ta sedan fram och låt temperera ca 20 minuter innan servering. Garnera med mer rostade hackade hasselnötter och riven choklad.