Paj är oftast ganska enkelt att slänga ihop och idag vill jag dela med mig av min goda grönsakspaj, som jag b.la fyller med blomkål, broccoli och grönkål. Men pajen kan givetvis varieras efter säsong och vad du har hemma, det är bara fantasin sätter gränserna.
Om man har svårt för vegetariska rätter annars, så kan jag varmt rekommendera denna paj, då den är väldigt uppskattad hos de flesta, både som ung eller äldre. Grönsakerna i den kan varieras efter säsong eller vad du har hemma, men så här på hösten så passar det väldigt bra med grönkål som även är väldigt nyttigt. Den är b.la rik på kalcium, kalium och järn, den innehåller även en hel del antioxidanter som är bra för vårt immunförsvar och förebygga vissa cancersorter. Grönkål innehåller även ämnen som är bra för vår syn och kan förebygga gråstarr och förändringar i gula fläcken. Grönkålen har utöver det en väldigt detoxinverkan på våra kroppar och innehåller även rikligt med fibrer, vilken är bra för vår hjärt och kärlhälsa.

Grönsakspaj ca 4 portioner

Pajdeg
80g Smör
20g Olivolja
1,5dl Dinkelsikt
1,5dl Dinkel fullkornsmjöl
4msk Kallt vaten
1 Nypa salt

 
Fyllning
50g Blomkål
50g Broccoli
1 Morot
1 Liten lök
50g Grönkål
Spenat
Dillfrön
Äggstanning
3 Ägg
1,5dl Mjölk
1,5dl Grönsaksbuljong
Salt
Peppar
100g Riven lagrad ost

Gör så här

1. Börja med att göra pajskalet. Dela ned smöret i mindre kuber och lägg i en matberedare eller i en rymlig bunke om du vill göra din pajdeg för hand. Tillsätt olja och mjölet. Arbeta hastigt ihop degen till en smulig massa. Tillsätt vattnet och en nypa salt och arbeta sedan hastigt ihop allt till en fast deg. Det gäller att inte överarbeta degen då finns det risk för att den drar ihop sig under gräddningen. Slå in degen i plastfolie eller låt den vila en timme under bakduk i kylen.

2. Kavla eller tryck sedan ut degen i en anpassad paj eller tartform, jag använder mig av denna formen, som har en smidig löstagbar botten. Nagga pajdegen lätt med en gaffel, så att degen inte reser sig under gräddningen. Ställ den sedan i frysen i ca 10-15 minuter. Sätt ugnen på 200º.

3. Gör under tiden fyllningen. Fördela morot, broccoli och blomkål i mindre bitar och strimla grönkålen grovt, dela även löken i båtar. Koka under tiden upp lite blancheraingsvatten med lite salt och dillfrön. Rosta löken vänd i lite olja i ugnen  i ca 15 minuter, eller tills de är lite gyllen och mjuka. När vattnet kokat upp läggs först morötterna i, då de behöver längst koktid. Efter ca 5 minuter läggs övriga grönsaker i och får koka ytterligare i ca 5 minuter eller tills de är mjuka men ändå har en en viss stuns kvar. Behåll lite av kokvattnet som buljong till äggstanningen. 

4. När du tagit ut löken så förgräddar du pajskalet på samma temperatur i ca 10 minuter eller tills det är genombakat. När det är klart sänker du ugnsvärmen till 175º

5. Fyll pajskalet med grönsakerna och lite spenat, vispa ihop äggstanningen. Strö den rivna osten över grönsakerna och fördela sedan äggstanningen jämt över pajen. 

6. Grädda grönsakspajen i ugn i  20 minuter eller tills äggstanningen har stannat sig. Servera gärna pajen med en god sallad.