Godis är oftast synonymt med något onyttigt. Men allt godis behöver vara onyttigt, speciellt om man gör sitt egna godis, tvärt om kan godiset bli nyttigt, som med dessa jordgubbsremmar, som är gjorda på riktiga jordgubbar utan en massa socker, onödiga färgämnen och aromer. Det sämsta med dem är att de tar slut alldeles för snabbt!
Som jag skrivit om här tidigare så är vi i Sverige världsledande på att sätta i oss godis, detta kan till stor del skyllas på lösgodiset som är något väldigt typiskt svenskt. Vi stoppar i snitt i oss hela 18 kilo godis per år och person i Sverige. Dessa sega jordgubbsremmarna eller jordgubbsläder som det också kan kallas, är väldigt enkla att göra och innehåller egentligen bara jordgubbar, lite citronsaft och honung, sedan kan man själv avgöra om man vill strö lite socker på de färdiga remmarna eller inte. Sockerinnehållet kommer i vilket fall, inte i närheten av vad som finns i köpta jordgubbsremmar eller annat godis.

Detta är vad godisremmar från partykungen innehåller, inte många ingredienser man känner igen där inte..

Godisremmar:

Socker, Vetemjöl, Socker, Glucossirap, Vatten, Surhetsregerlande mede, Äppelsyra, Malic Acid, Citronsyra, Härdad vegetabiliskt fett, sodium lactate, salt, emulgeringsmedel, konserveringsmedel, glycerol, sorbate, smakämnen och färgämnen.

Sega jordgubbsremmar

250g Jordgubbar
3msk Honung
Saften från en halv citron
1 nypa Salt

Gör så här

1. Koka upp jordgubbarna tillsammans med citronsaften på låg värme så att jordgubbarna saftar sig ordentligt. Mixa jordgubbarna med en stavmixer och tillsätt honungen, smaka av med en nypa salt och eventuellt lite mer honung. Men tänk på att alla smakar kommer att bli mer koncentrerade när jordgubbsremmarna är klara.

2. Pressa jordgubbspuren genom en finmaskig sil och bred ut purén på en plåt med silikonbakpapper, har du inget silikonbakpapper kan du pensla ett vanligt bakpapper med lite olja. Massan ska vara 2-3mm tjock och beddas ut i ett så jämt lager som möjligt, annars kan de bli ojämnt bakade. Jordgubbsremmarna kommer att bli tunnare när vattnet avdunsta under tillagningen, så var inte rädd för att de ska bli för tjocka. 

3. Baka av jordgubbsremmarna på ca 60-70º med ugsnluckan lite på glänt i ca 2-3 timmar, detta för att vattnet som avdunsta ska kunna komma ut och jordgubbspurén torka. Remmarna är färdiga när massan fortfarande känns klibbig men ändå fast. Baktiden kan variera från ugn till och ugn och beroende på hur vattnig din puré är från början. Det går även att göra jordgubbsremmarna i en tork om man vill.