Att göra sina egna tortilla är väldigt enkelt och är klart på mindre än 15 minuter om man så vill. Degen är snabb att röra ihop, behöver inte jäsa och gräddas på 2 minuter i en varm stekpanna. Genom att göra dina egna tortilla, kan du även undvika alla onödig tillsatser som stoppas i den köpta varianten.
Färdigköpta tortilla är oftast fulla av onödiga tillsatser och tar egentligen inte mycket mindre tid att förbereda än egna hemmagjorda tortillas. En av de vanligaste märkena på marknaden är Santa Maria som har en hel Tacoserie och en uppsjö av olika tortillas och tunnbröd för ändamålet, men den gensaga nämnaren är ändå att de alla är fulla av onödiga tillsatser som förtjockningsmedel, citronsyra och fuktighetsbevarande medel.

Här är innehållet i Santa Marias Ekologiska tortilla, som ändå ska framstå som ett bättre alternativ, men i mina ögon är detta inte speciellt mycket bättre.

Innehållsförteckning
Ingredienser: VETEMJÖL* (63%), vatten, rapsolja*, fuktighetsbevarande medel E422 (glycerol), salt, emulgeringsmedel E322 (lecitin), bakpulver E500 (natriumbikarbonat), surhetsreglerande medel E330 (citronsyra), förtjockningsmedel E415 (xantangummi). *Certifierad ekologisk.

 


8st tortilla

4dl Dinkelsikt
2dl Fullkornsdinkelmjöl
1tsk Bakpulver
1tsk Salt
2dl Kallt vatten
2msk Olivolja eller annan olja

Gör så här

1. Blanda dinkelmjöl, bakpulver och salt i en rymlig bunke, tillsätt sedan vattnet och oljan och arbeta ihop till en fast deg.

2. Dela degen i 8 lika stora bitar och platta ut dem till rundlar på ett lätt mjölat bakbord. Kavla sedan ut dem tunt, ca 1-2mm tjocka.

3. Grädda tortillabröden i en het torr panna i ca 1 minut på var sida. Totrillabröden ska få lite färg men inte bli för hårda, då blir de svåra att rulla samt lätt torra. Låt dem sedan svalna under en bakduk. Ska du inte äta dem direkt går det att förvara dem i en plastpåse några dagar och sedan värma dem försiktigt i ugnen igen, inslagna i aluminiumsfolie, gärna lite lätt fuktade med vatten.

4. Testa även att mixa i hackade örter såsom persilja och oregano för en lite mer spännande tortilla.