I min ungdom jobbade jag ett tag i England. Mitt personliga intryck av engelska desserter är väl inte det bästa. Men en av de få desserter som jag ändå lärde mig att uppskatta är den klassiska brödpuddingen ”bread and butter puddig”. En dessert som görs av överblivet gammalt bröd.
Brödpudding är ett väldigt bra sätt att använda upp gamla brödrester som känns lite för tråkiga för att äta som de är. Desserten är en väldigt populär dessert i England, både till vardags och till fest, allt beror på vad man stoppar i den. Själv tycker jag det är väldigt gott att så här års fylla dem med god mörk choklad och russin. Men det går även att fylla dem med exempelvis sommarens bär och frukt eller varför inte rabarber framåt vårkanten. Detta är en dessert som kan varieras väldigt mycket.

Brödpudding ca 6 portioner

300g gammalt bröd
4,5dl Grädde
3,5 Mjölk
4 Äggulor
2 Ägg
1dl Ljust muscovadosocker
1 Vaniljstång
50g Smör
1 Nypa salt
Smaksättning
50g Grovhackad choklad
50g Russin

Gör så här

1. Koka upp grädde, mjölk och socker tillsammans med den urskrapade vaniljstången (dela vaniljstången på längden och skrapa ur de svarta vaniljfröna med en kniv, lägg både stången och fröna i gräddmjölken).

2. Skär under tiden bort hårda kanter på brödet och smöra dem med lite smör. Skär brödet i mindre bitar.

3. Smörj 6 stycken portionsformar, a´2dl eller en stor ugnsfast form med smör. Varva brödbitarna med choklad och russin i formarna eller formen.

4. Lägg äggulor och ägg i en bunke och rör ut dem lätt. Tillsätt grädd -och mjölkkoket under omrörning så att det beblandar sig väl med äggen. Låt sedan allt stå och svalna en stund, så att vaniljsmaken blir kraftigare.

5. Sila smeten genom en finmaskig sil och häll den över brödet i formarna, låt brödet få suga åt sig en stund och häll sedan på resten av blandningen, det är viktigt att brödet suger åt sig ordentligt av grädd och blandningen.

6. Baka sedan brödpuddingen på 120º i ca 30 minuter eller tills puddingarna har stannat sig. En stor brödpudding kan behöva upp mot 40-45 minuter innan den är klar.

7. Låt brödpuddingen svalna och servera dem lätt ljumna med färska bär och lite grädde, eller en god kolasås. Men de är även väldigt goda som de är.