Ska du ha gäster ikväll och inte kommit på vad du ska bjuda på för dessert? Testa då att göra min busenkla chokladkräm, som bara ta några minuter att slänga ihop och passar dessutom kanonbra med exempelvis ett ugnsbakat äpple eller päron, vilket det finns gott om såhär års.

Chokladkräm ca 4 portioner

100g Vit choklad eller annan choklad
1,5dl Turkisk yoghurt eller gräddfil
1/2tsk Vaniljpulver
Bakade äpplen
4st Äpplen
25g Smör
2msk Ljust muscovadosocker
1msk Kanel
1 Nypa salt
Topping
50g Hasselnötter
100g Hackad vit choklad

Gör så här

1. Först gör du chokladkrämen. Smällt chokladen över ett vattenbad, det ska inte bli så varmt, bara precis så att det smälter. Tillsätt vanilj och yoghurt och rör ut krämen till en homogen massa. Ställ i kyl och låt chokladkrämen sätta sig i en timme.

2. sätt ugnen på 200º. Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i två halvor och placera dem i en ugnsfast form. Krydda dem med muscovadosocker, kanel och en nypa salt. Hyvla sedan ett tunt lager smör över varje äpple med hjälp av en osthyvel eller kniv. Baka äpplena i ca 30 minuter eller tills de känns färdiga. De ska vara mjuka men det ska ändå kännas ett litet motstånd, när man sticker igenom dem med en sticka. Låt dem svalna något innan de serveras. De ugnsbakade äpplena kan man även göra i god tid i förväg om man så vill och sedan bara värma upp dem igen en stund innan servering.  

3. Medan du väntar på äpplena kan du rosta hasselnötter och vit choklad som är gott till en god topping för äpplena. Rosta först hasselnötterna på samma temperatur som äpplena, så har du plats, så kan du göra det samtidigt som du bakar av dina äpplen. Dock behöver hasselnötterna bara ca 10 minuters rosttid, så ställ tiden, så att du inte bränner dina nötter. Chokladen rostar du sedan på 150º i ca 15 minuter, eller tills den är lätt gyllene.

4. Servera sedan chokladkräm med de bakade äpplena och toppa med rostade hasselnötter och vit choklad. Denna busenkla chokladkräm kan även göras på andra chokladsorter, testa tex att göra den på 70% mörk choklad och servera den med marinerade hallon eller skogsbär, otroligt gott och ett ganska hälsosamt snack.