Så här års när våra trädgårdar är fulla av äpplen är det extra gott att göra en god äppelpaj. Och att göra den på kokossocker är inte bara hälsosammare, utan också i min mening godare än en paj sötad med vanligt vitt socker.

Kokossocker eller kokosnektar som det också kan kallas, är ett relativt nytt sötningsmedel för oss här i Sverige. Men människor  i Sydostasien har använt kokosnötens nektar för att söta med, i flera tusen år. Smaken påminner om karamell med en aningen sälta, vilket verkligen passar till en god äppelpaj eller för att söta upp andra bakverk och maträtter. Kokossockret utvinns från kokospalmens nektar och är ett oraffinerat socker precis som rårörsocker men även om rårörsocker är ett bättre alternativ till vanligt vitt raffinerat socker, som bara är tomma kalorier, så är kokossocker ett mycket hälsosammare alternativ. Till exempel så innehåller kokossocker hela tio gånger mer zink, dubbelt så mycket järn och fyra gånger mer magnesium än vanligt rörsocker gör. Förutom mineraler så innehåller kokossocker B-vitaminer och antioxidanter som skyddar våra celler mot fria radikalers angrepp. 

Äppelpaj med kokossocker och pumpafrön ca 8p

600g Äpple
2msk Kanel
3msk Kokossocker
1tsk Salt
1dl Pumpafrön
1dl Havregryn
2dl Dinkelsikt
1/2dl Kokossocker
100g Smör
1tsk Salt
Gör så här

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225º

2. Dela och kärna ur äpplena, skär dem sedan i båtar, ju större båtar desto fastare paj får du och mindre bitar ger istället en mosigare och blötare paj. Blanda sedan äppelklyftorna med kanel, kokossocker och salt. placera dem i en smord ugnssäker form.

3. Blanda alla ingredienserna till smuldegen i en bunke och finfördela allt till en smulig deg. Fördela ut smuldegen över äppelbitarna i formen.

4. Sätt in pajen i ugnen och sänk samtidigt värmen till 175º, på så sätt får du en frasig yta samtidigt som äpplena blir riktigt bakade. Baka pajen i ca 25 minuter eller tills den är mjuk inuti och spröd på ytan.

5. Servera pajen med en kall vaniljkessela som du gör genom att smaksätta 2dl kesella eller kvarg med 1/2tsk vaniljpulver.