Nu till helgen är det kanelbullens dag, en dag för att fira ett så klassiskt svenskt bakverk som kanelbullen. Kanelbullens dag har firats varje år den 4 oktober sedan 1999 och varför inte testa att baka denna bulle på surdeg i år.
När man först börjar baka med surdeg så finns det sällan någon återvändo till tråkig industrijäst igen, numera så bakar jag väldigt sällan på jäst, utan jag har märkt att allt går göra på surdeg, även sötare vetedegar. Det är inte bara roligare och nyttigare, det ger även bullen en djupare och godare smak, har du inte testat, så rekommendera jag det skarpt. Att baka med surdeg är heller inte mer tidskrävande än att baka på vanlig jäst, ända skillnaden är att själva jästiden blir lite längre. Sedan borde alla recept med överdrivet mycket jäst och kort jästid förbjudas, ett bröd eller sötbröd ska altid få jäsa ut ordentligt, annars får du en tråkig jästsmak och ett karaktärslöst bakverk. Alltså alltid kall degvätska och att brödet får jäsa svalt och ta tid på sig.

Dessa bullarna bygger väldigt mycket på mina mandelbullar som jag delade här för några veckor sedan, vilka också är gjorda på surdeg, men dessa är en mer klassisk kanelbulle, som det också bör vara på kanelbullens dag. Dessa bullar är precis som de flesta andra av mina bakverk bakade på ekologiskt dinkelmjöl, men vanligt vetemjöl funkar också bra om du hellre vill det.

Till ca 20 kanelbullar

550g Dinkelsikt
250g Mjölk ( rumstempererad)
100g Ljust muscovadosocker
1 ägg (rumstempererad)
8g Salt
200g Uppfriskad surdeg
75g Smör (rumstempererat)
Kanelfyllning
200g Rumstempererat smör
100g Ljust muscovadosocker
4msk Kanel (Gärna en lite finare sort)
1 Nypa salt
Garnering
Råsocker
Kanel
Ev lite rostad mandel

Gör så här

Dag 1 kväll

1. Gör bulldegen genom att genom att blanda alla ingridienserna till bulldegen förutom smöret för hand i en rymlig bunke. Låt sedan stå och vila under en kökshanduk i ca 1 timme.

2. Stjälp sedan upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in smöret i degen. Knåda degen till en smidig deg som släpper från bakbordet. Lägg tillbaka degen i bunken igen och låt vila i 1-2 timmar under en fuktig kökshanduk.

3. Gör under tiden kanelsmöret.  Rör ihop kanel med smöret, socker och en nypa salt med hjälp av en slickepott och ställ åt sidan.

4. Kavla ut degen till en rektangel, ca 6-7mm tjock, på en mjölad bakbänk. Bred ut kanelsmöret uppifrån och ner, över två tredjedelar av degen. Vik in den nedersta tredjedelen av degen mot mitten och ta sedan den resterande delen på motsatt sida och vik över den så att du får 3 lager.

5. Skär ut ca 2-3 centimeters breda remsor ca 90g och byxa sedan remsan ned till ca 2 centimeter. Tänj försiktigt på remsan genom att dra dem lite i ändarna. Snurra varje remsa två och ett halvt varv runt pek och långfingret och korsa sedan över bullen och vik in och fäst under bullen. Försök att göra ett så tätt och litet bullknyte som möjligt, så håller dem ihop formen bättre under jäsning och gräddning och du får saftigare bullar.

6. Lägg bullarna på en plåt med bakpapper och låt sedan stå och jäsa under natten i en avstängd ugn. Ställ även in en bakform med varmt vatten i ugnen så torkar inte bullarna på ytan.

Dag 2 morgon
7. Ta ut bullarna ur ugnen och värm sedan ugnen till 200º

8. Gör under tiden en sockerlagen genom att koka upp socker och vatten. Ställ sedan åt sidan.

9. Grädda av bullarna i ca 15 minuter eller tills de är genombakat och har fått en fin gyllene färg. Använd gärna en baksten, för bästa resultat.

10. Pensla dem med sockerlagen och garnera dem med socker, kanel och eventuellt lite rostade mandlar. Låt svalna på ett galler.