Pasta Norma är en pasta jag gärna lagar när jag har väldigt ont om tid. Den är väldigt god och går väldigt snabbt att svänga ihop. Det är även en pasta som går väl hem hos barnen, iallafall hos mina och bäst om jag även mixar såsen.

Pasta Norma är en klassisk pastarätt på Sicilien, lika vanlig som våra köttbullar här hemma och en klassisk Norma kan egentligen se ut lite som helst, så länge det är en pasta med aubergine. Men vanligast är att pastej är serverad i en mustig tomatsås med en god olivolja toppad med färsk ricottaost. Jag har valt att slänga in lite trevliga bönor och spenat i min Norma, då jag tycker det sätter en extra fräschör på denna annars så mustiga pastarätt. Pastan kan varieras i det oändliga, allt från spagetti till pasta Cavatelli som jag har använt här i mitt recept. Testa gärna att laga mitt recept och sätt din egna prägel på den, som sagt det finns många varianter på denna klassiska rätt och den är även helt vegetarisk, vilket både kan vara bra för hälsan och miljön.

Pasta Norma ca 4 portioner

300g Pasta Cavatelli eller annan pasta
1 Aubergine
1 Röd paprika
3 Vitlöksklyftor
1/2 Chili
400g Krossade tomater eller konsv. cocktailtomat
1msk Vit Balsamvinäger
1msk Färsk eller torkad oregano
300g Babyspenat
200g Kokta smörbönor
250g Ricottaost
Olivolja
Salt och Svartpeppar

Gör så här

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara undan lite av kokvattnet innan du häller av dem, det är bra att späda pastan med precis innan servering, då pastej lätt suger upp för mycket vätska och stärkelsen i vattnet, inte gör pastan blaskig.

2. Tärna auberginen och bryn dem i en panna, tillsätt sedan hackad vitlök och chili och fräs ytterligare en liten stund. Häll i tomaterna och koka ihop alltsammans några minuter. 

3. Smaka sedan av såsen med balsamvinäger, oregano, salt och peppar.

4. Rör ned pastan och ringla över lite olivolja samt en skvätt av kokspadet så att pastan blir lagom såsig.

5. Blanda bönorna med spenaten i en bunke, salta, peppra och ringla över en skvätt olivolja.

6. Lägg pastan i botten av en djup tallrik och smula över lite färsk ricottaost och garnera sedan pasta Norman med ett rejält knippe spant och bönsallad. Vill man göra pastan lite mer barnvänlig så kan man mixa sönder såsen lite innan man blandar den med pastan, så blir den mer slät.