En riktig god chili con carne får  gärna koka länge, för att få den där djupa och mustiga smaken. Det är också viktigt att ha fina råvaror, såsom ett bra kött av god kvalitet, i min chili har jag valt att använda mig av ett ekologiskt och närproducerat högrev, som jag grovmalt på köttkvarnen.
Det finns säkert lika många recept på en god chili con carne som det finns kockar i världen, men för mig handlar en god chili con carne en gryta som fått koka länge och har en mustig karaktär med en tydlig hetta. En chili con carne är så mycket mer än en köttfärssås med lite bönor. Och nej, en chili con carne ska enligt mig helst serveras med ett gott bröd och lite naturell yoghurt.

Chili con carne ca 6 portioner

600g Grovamlt högrev
1 Gul lök
1 Röd paprika
2 Tomater
4 Klyftor vitlök
600g Korossade tomater
2msk Vitvinsvinäger
2msk Köttbuljong
4g Torkad chipotle (3dl vatten)
2msk Spiskummin¨
2msk Paprikapulver
1msk Koriander
200g Smörbönor (kokta)
200g Bruna bönor (kokta)
2msk Muscovadosocker
Timjan
Oregano
Salt
Svartpeppar

Gör så här

1. Blötlägg chipotlen i vattnet och sätt ugnen på 200º

2. Skär löken, paprikan, tomaterna och vitlöken i mindre bitar och gnid in dem i lite olivolja. Rosta dem sedan i ugnen på 200º i ca 20 minuter eller tills de blivit rostade.

3. Har du som jag valt att mala ditt kött själv så skär du högrevet i bitar och maler det sedan grovt i en köttkvarn. Men det går givetvis bra med färdigmalt högrev eller annan grovmalen färs.

4. Bryn sedan högrevsfärsen i en rymlig stekgryta. hacka under tiden chipotlen och tillsätt den sedan tillsammans med alla torkade kryddor till färsen och låt fräsa ytterligare en liten stund.

5. Tillsätt sedan de rostade grönsakerna tillsamman med vinägern och muscovadosockret och fräs med en liten stund. Häll på tomatkrossen och köttbuljongen tillsammans med blötläggningsvattnet och låt sedan grytan koka upp. Låt chili kon carnen, småkoka på låg värme under lock i några timmar. Men se till att det inte koka torrt så att grytan bränner, tillsätt isåfall lite mer vatten.

6. Smaka av grytan och smaka upp den med salt, peppar och eventuellt mer kryddor. Lite beroende på kvaliteten på tomatkrossen, kan mer vinäger och socker behöva tillsättas. Smaka till sist av med oregano och timjan.

7. Servera gärna din chili con carne med ett gott brytbröd och en klick yoghurt. Men även ris går bra om du hellre föredrar det. Grytan görs gärna dagen innan, så att den får stå till sig lite. Chili con carne är ingen gryta som kan stressas fram. Så lagar gärna den så här på en söndagskväll, så har du middagen redan färdig till imorgon, när tiden kanske är lite mer knapp.