Många är skeptiska till att äta vegetariskt men ofta ändrar de uppfattning när de väl smakat. Speciellt denna goda lins och kikärtsgratäng med kesella och basilika. Som är en väldigt bra rätt för den som inte är så van vid vegetarisk mat.
Vi äter mer och mer kött i världen och i framtiden kommer det bli stor brist på just kött om vi fortsätter på samma utstakade spår. Utöver miljöpåverkan så är det även väldigt hälsosamt att blanda in mer vegetabilier i kosten och att ha en köttfri dag är ett väldigt bra intiativ både för hälsan och plånboken. Själv så äter jag flera vegetariska måltider per vecka, vilket gör att jag hellre kan lägga mina pengar på bra råvaror såsom ekologiskt och närproducerat istället för mat fullt av bekämpningsmedel och antibiotika. Alltså en ”win win situation”.

Lins och kikärtsgratäng ca 4 portioner

1 Hackad gullök
1 Slantad morot
1 Hackad vitlöksklyfta
1msk Curry madras
1tsk Spiskummin
1tsk Piri piri
1dl Röda linser
3dl Vatten
400g Krossad tomat
1/2dl Chilisås
2dl Kokta kikärtor
1 Kvist timjan
1 Kvist oregano
3st Potatisar
Salt och peppar
Kesella och basilikatäcke
200g Kesella
100g Färskost
100g Creme fraiche
100g Fetaost
2msk Hackad basilka
Salt och peppar

Gör så här

1. Fräs lök, morot och vitlök i lite olivolja, tillsammans med de torra kryddorna .

2. Tillsätt linserna och häll på vattnet och låt koka upp under lock. Häll i tomater och chilisåsen och låt småkoka under lock i ca 10 minuter. Häll de kokta kikärtorna (antingen hemkokta eller från konserv) och de färska örterna. Smaka till med salt och peppar.

3. Häll upp lins och kikärtsragun i en ugnssäker form. Skala och strimla potatisen och placera dem över lins och kikärtsragun.

4. Blanda ihop allt till kesellatäcket och bred ut krämen ovanpå potatisen så att det täcker hela gratängen. Grädda gratängen i ugn i ca 40 minuter på 200ºc ugnsvärme.

5. Servera gärna gratängen tillsammans med en god och matig sallad med en god vinägrett.